10 secrete pentru ingrijirea corecta a tenului
Ingrijirea tenului este o preocupare atat pentru femei, cat si pentru barbati, care incepe din adolescenta, la pubertate, odata cu aparitia acneei. Ritualurile, desi se schimba, continua si mai tarziu, la maturitate, pentru a mentine tenul hidratat si pentru a intarzia cat mai mult aparitia primelor riduri si pete pigmentare. Este foarte important ca ingrijirea tenului sa fie realizata in mod responsabil, pentru ca ridurile sa nu apara la varste fragede si pentru a preveni imbatranirea tenului odata cu inaintarea in varsta.
Cosmeticele pentru ingrijirea tenului, fie ca sunt alopate, naturale, sub forma de seruri, creme, balsamuri si masti, sunt disponibile in farmacii si in magazine, insa trebuie cumparate cu multa grija si simt de raspundere si folosite in mod corect. In caz contrar, acestea pot face mai mult rau decat bine si pot contribui la deteriorarea tenului, in loc sa il ingrijeasca.
Ingrijirea tenului uscat
Tenul uscat pare cel mai usor de ingrijit, la prima vedere. Se considera ca hidratarea corecta este suficienta pentru ingrijirea tenului uscat in mod adecvat si pentru mentinerea frumusetii si sanatatii acestuia. De fapt, ingrijirea tenului uscat inseamna mult mai mult decat aplicarea unor creme foarte grase.
Tenul uscat este acel tip de ten care nu poate retine apa in straturile sale si ale carui glande sebacee secreta o cantitate foarte mica de sebum. Pielea uscata are un aspect deshidratat, tern si cu tendinta de descuamare, este lipsita de elasticitate si se irita foarte usor.
Ingrijirea tenului uscat incepe cu demachierea, care trebuie sa aiba loc dimineata si seara inainte de culcare. Demachiantele sub forma de crema sau ulei sunt recomandate femeilor cu ten foarte uscat pentru ca au in componenta si ingrediente cu efect hidratant. De asemenea, ingrijirea tenului uscat in mod corect inseamna si tonifierea tenului cu lotiuni fara alcool, pe baza de ingrediente hidratante.
Cea mai importanta parte in ingrijirea tenului uscat este hidratarea. Tenul uscat are nevoie de un nivel mai mare de hidratare, in comparatie cu celelalte tipuri de ten. Se recomanda folosirea cremelor grase destinate ingrijirii tenului pe timp de zi, dar si a cremelor de seara, care sa mentina stratul hidrolipidic al pielii la un nivel optim. Crema de ingrijire a tenului se aplica prin masaj usor, pana cand este absorbita complet in piele.
In plus, tenul uscat poate fi intretinut prin folosirea apei termale, care contribuie la mentinerea umiditatii acestuia. Daca aveti un ten uscat, se recomanda evitarea gomajelor si exfoliantilor. Mastile hranitoare pentru tenul uscat includ ingrediente precum avocado, ulei de masline si de cocos, smantana, miere, banane si galbenus de ou, argila si alte ingrediente grase.
Ingrijirea tenului mixt
Ingrijirea tenului mixt reprezinta o provocare, deoarece acest tip de ten are unele portiuni uscate si altele grase, deci “tratamentul” este putin mai complicat. Pasii de ingrijire a tenului sunt la fel de simpli ca si in cazul tenului uscat. Ingrijirea tenului mixt presupune pe de o parte indepartarea cu grija a excesului de sebum si a impuritatilor care duc la infectarea tenului si pe de cealalta parte hidratarea portiunilor cu ten uscat.
Pentru ingrijirea tenului in mod corect, acesta trebuie demachiat dimineata si seara si totodata trebuie curatat sebumul cumulat in pori, clatind din abundenta cu apa calduta si cu un gel de curatare bland. Tenul mixt nu se agreseaza cu apa foarte rece sau fierbinte si rutina de ingrijire se finalizeaza cu pulverizarea apei termale, pentru efectul calmant si senzatia de prospetime.
De asemenea, tenul mixt are nevoi unice, in functie de varsta si de sezon si de portiunile in care pielea este prea grasa sau prea uscata. Ingrijirea tenului mixt presupune folosirea unei creme cu o formula speciala pentru acest tip de piele. Ingrijirea tenului de acest gen presupune si aplicarea unor masti de reintinerire cu componente antioxidante, de 2-3 ori pe saptamana.
Ingrijirea tenului acneic
Ingrijirea tenului acneic este cu adevarat problematica. Exista atat de multe produse antiacneice pe piata, mai ieftine sau mai scumpe, astfel incat persoanele care sufera de aceasta afectiune a pielii nu stiu ce sa aleaga si cum sa procedeze pentru a elimina acneea.
Tenul acneic este si un ten foarte gras, un ten sensibil si care nu are un aspect placut. Acest tip de ten apare mai ales la adolescenti si este specific perioadei de pubertate si adolescentei, dar se poate vorbi despre acnee si la maturitate.
Ingrijirea tenului acneic nu trebuie tratata cu superficialitate, fiind un proces destul de riguros daca se doresc rezultate. Incidenta acneei este de 90% in randul adolescentilor, iar rutina de ingrijire a tenului acneic trebuie luata in serios, fiind foarte importanta. Pentru ingrijirea tenului acneic, persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa foloseaca zilnic un gel purificator de curatare si un demachiant special pentru tenul acneic, precum si creme si masti specifice.
Se vor evita produsele de machiaj pe baza de uleiuri si se va opta pentru cele oil free sau noncomedogenice. Ritualul de curatare a pielii inainte de culcare este foarte important pentru ingrijirea tenului acneic, precum si folosirea apei micelare si a serurilor speciale care actioneaza asupra porilor dilatati si asupra petelor post-acneice, estompandu-le.
Nu in ultimul rand, pentru ingrijirea tenului acneic sunt necesare uneori sedinte de peeling chimic intr-un salon cosmetic specializat. Cei care nu vor sa apeleze la o astfel de procedura, care este, totusi, invaziva, pot opta pentru un tratament naturist pentru ingrijirea tenului acneic si pentru tratarea acneei.
Rutina zilnica pentru ingrijirea tenului acneic include, cel putin, urmatorii pasi:
– demachierea si curatarea dimineata si seara, care faciliteaza indepartarea impuritatilor;
– aplicarea lotiunii tonice de ingrijire a tenului;
– folosirea unor seruri non-comedogenice, care sa nu contina ingrediente iritante – printre ingredientele recomandate se numara zincul, acidul salicilic, acidul glicolic sau niacinamidele;
– hidratarea corespunzatoare a tenului.
10 secrete despre ingrijirea tenului ca la carte
Asadar, principalele tipuri de ten problematic sunt tenul uscat, mixt si acneic, care necesita o ingriire speciala. In afara de informatiile mentionate anterior pentru fiecare tip de ten, mai exista anumite trucuri si secrete pentru ingrijirea tenului, care ar putea fi introduse in rutina zilnica, fiind de mare ajutor pentru combaterea problemelor pielii.
Iata care sunt cele 10 secrete de ingrijire a tenului, care va vor ajuta sa aveti o piele luminoasa, curata si elastica in cel mai scurt timp!
1. Exfolierea tenului
Exfolierea este o parte importanta din ingrijirea tenului ca la carte. Prin procesul de exfoliere se vor preveni blocarea porilor si aparitia cosurilor si a punctelor negre. In urma exfolierii, tenul este neted, lucios si porii vor fi micsorati. Exfolierea face parte din ingrijirea tenului si se recomanda a fi efectuata in mod periodic, in sauna umeda sau uscata, ori prin intermediul mastilor si cremelor de exfoliere.
2. Folosirea unor cosmetice cu ingrediente naturale
Variantele de cosmetice naturale reprezinta solutii perfecte pentru ingrijirea tenului si a corpului. Aceste cosmetice au o formula bazata pe ingrediente naturale selectate si sunt destinate pentru ingrijirea tenului in mod corect, indiferent de tip – pentru fiecare problema a tenului exista unul sau mai multe ingrediente naturale care contribuie la ameliorare si vindecare.
3. Mentinerea tenului curat si demachiat
Ritualul de ingrijire zilnica a tenului trebuie sa includa folosirea unui demachiant si a unei solutii de igienizare faciala. Demachierea se face atat dimineata, cat si seara, iar pentru o piele curata si lipsita de puncte negre sau de pori dilatati este recomandata folosirea unor produse adecvate pentru ingrijirea tenului, care actioneaza direct asupra problemei.
4. Hidratarea corecta a tenului
Pentru un ten stralucitor si o piele hidratata, este necesara folosirea unor creme hidratante, bogate in ingrediente nutritive, care confera un aspect luminos. Atat in sezonul rece, cat si in sezonul cald, este necesara ingrijrea tenului prin hidratarea cu o emulsie sau crema adaptata tipului de ten.
5. Masajul facial
Masajul facial este un ritual de rasfat si un secret despre ingrijirea tenului menit sa pastreze aspectul ferm si elastic al pielii, fara ca acesta sa se lase in mod inestetic. Masajul tenului este relaxant si revitalizant, iar daca este realizat corect poate fi considerat un tratament natural de lifting.
6. Aplicarea produselor pentru ten in ordinea corecta
Nu este necesara doar folosirea in mod corespunzator a produselor pentru ingrijirea tenului, ci si aplicarea acestora in ordinea corecta. Astfel, produsele trebuie aplicate in functie de masa moleculara. In caz contrar, acestea nu vor actiona, pentru ca nu vor intra in piele. De exemplu, ordinea corecta a aplicarii unor produse care fac parte din ingrijirea tenului acneic poate fi: apa micelara, gel de curatare, lotiune tonica, apa termala, acid hialuronic, acid salicilic, niacinamide, SPF, crema hidratanta.
7. Renuntarea la fumat
Fumatul este foarte nociv pentru sanatatea corpului, dar si pentru cea a tenului, pentru ca substantele care intra in componenta tigarilor favorizeaza aparitia ridurilor, hiperpigmentarea pielii si dau un aspect neplacut tenului. Pentru ca tenul cu un aspect pamantiu este, de obicei, provocat de fumat si deloc estetic, specialistii recomanda renuntarea la acest viciu. Astfel, produsele din rutina pentru ingrijirea tenului isi vor face mai repede efectul.
8. Folosirea unui fond de ten de calitate
Un chip perfect se obtine prin folosirea cosmeticelor potrivite, precum un fond de ten de calitate, care ofera protectie solara si care este adaptat tipului de ten: sensibil, gras sau acneic. Fondul de ten trebuie sa fie ales din gama celor care contin ingrediente minerale, care hidrateaza si hranesc in profunzime.
9. Alimentatie bogata in antioxidanti
Pentru ingrijirea tenului in mod corect nu conteaza doar produsele folosite, ci si mesele sanatoase sunt foarte importante. Alimentele care contin antioxidanti si acizi grasi Omega pot face minuni asupra aspectului tenului. Obiceiurile alimentare sanatoase, fara exces de prajeli, sare si grasimi, consumul de fructe si de legume, dar si hidratarea corespunzatoare reprezinta alegeri foarte sanatoase pentru corp, dar si pentru ingrijirea tenului.
10. Folosirea cremelor cu protectie solara
Pentru a preveni imbatranirea prematura, aparitia ridurilor si pentru a proteja pielea de petele pigmentare, este importanta folosirea zilnica a unei creme cu factor de protectie solara indiferent de anotimp. O crema SPF 50 este potrivita vara, atunci cand tenul este expus direct la soare, iar una cu SPF 30 poate fi folosita in restul timpului. Aplicarea cremelor cu protectie solara se face la fiecare iesire din casa, chiar daca activitatea ulterioara se va desfasura intr-un spatiu inchis.