Varice – cauze, simptome si tratament
Varicele sau venele varicoase reprezinta una dintre cele mai frecvente boli ale venelor care afecteaza populatia. Varicele reprezinta dilatarea, elongarea si torsiunea patologica si permanenta a venelor. Principala cauza a aparitiei varicelor o constituie functionarea deficienta a valvelor din interiorul venelor. Atunci cand valvele venoase nu se mai inchid corespunzator, apare o curgere retrograda a sangelui. La individul sanatos, aceste valve unidirectionale asigura intoarcerea sangelui catre inima. Musculatura membrelor inferioare contribuie la pomparea sangelui catre inima, invingand efectele fortei gravitationale.
Orice vena poate deveni varicoasa, dar cel mai des acestea se intalnesc la nivelul membrelor inferioare, in zona coapselor, in partea posterioara a genunchilor si pe muschii gambelor. In majoritatea cazurilor, varicele sunt localizate la nivelul picioarelor. Femeile sunt mai predispuse sa se confrunte cu varice. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, premenstruatiei sau de la menopauza pot fi factori care favorizeaza aparitia varicelor. Hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor. Tratamentul cu hormoni sau anticonceptionalele cresc riscul aparitiei venelor varicoase.
Se pare ca femeile sunt de patru ori mai predispuse la a dezvolta boala varicoasa, fata de barbati, estimandu-se ca dintre persoanele cu varsta de pana la 30 de ani care au varice aproximativ 80% sunt femei, in vreme ce afectiunea se regaseste in proportie de numai 20% in randul barbatilor. Daca la femei simptomele apar mai mult dupa 30 de ani, la barbati varicele sunt mai frecvente abia dupa varsta de 40 de ani.
Simptome varice
Debutul afectiunii este de obicei lent. Afectiunea debuteaza cu amorteli discrete si senzatie de greutate la nivelul picioarelor, in special la nivelul gambei. Aceste simptome sunt accentuate de statul prelungit in picioare sau asezat pe scaun sau de eforturi intense si se atenueaza, chiar dispar in pozitie culcat, cu picioarele usor ridicate.
In general, varicele nu provoaca durere si apar inchise la culoare si umflate. Cand provoaca durere, se asociaza cu mai multe simptome precum senzatie de greutate in gambe mai ales la mers, crampe musculare, senzatie de arsura si palpitatii la nivelul afectat, edeme, durere care se acutizeaza in pozitie sezanda dupa o perioada indelungata de stat in picioare, mancarimi in jurul venei afectate. Daca initial, varicele sunt doar inestetice si creeaza disconfort, ele pot da nastere unor complicatii grave precum ulcerul varicos. De asemenea, zona inflamata poate dezvolta cheaguri de sange care pot duce la tromboze.
La aparitia simptomelor specifice bolii venoase cronice, cel mai indicat lucru este consultarea medicului pentru a diagnostica existenta bolii si a incerca stoparea la timp a evolutiei acesteia.
Cauze pentru varice
Principalele cauze pentru varice sunt:
- suprasolicitarea gambelor prin statul indelungat in picioare;
- o viata sedentara (lipsa acuta de miscare);
- o alimentatie saraca in fibre;
- greutatea peste limita normala;
- obiceiul de a sta picior peste picior;
- suprasolicitari fizice;
- factorii ereditari (riscul relativ este de 2:1 daca unul dintre parinti prezinta varice si de 3:1 daca ambii parinti au varice).
Mai exact, cauzele care pot duce la aparitia varicelor sunt: factori ereditari, imbatranirea organismului, sarcina, ortostatismul prelungit, traumatisme la nivelul picioarelor, menopauza, nivelul ridicat de homocisteina din organism (homocisteina inhiba formarea colagenului, elastinei si proteoglicanilor in vene).
- predispozitia genetica (factorii ereditari) determina slabiciunea peretelui venos si a valvelor (riscul relativ este de 2:1 daca unul dintre parinti prezinta varice).
- varsta este un factor care duce la pierderea din elasticitatea vaselor sanguine, iar valvele se slabesc permitand sangelui, care ar trebui sa se indrepte spre inima, sa se intoarca spre picior. Fenomenele se accentuaza cu cat se inainteaza in varsta. Sedentarismul, greutatea peste limita normala, constipatia cronica favorizeaza aparitia varicelor.
- sarcina duce la cresterea volumului de sange in corp, dar descreste fluxul sanguin de la membrele inferioare spre pelvis. Aceasta schimbare circulatorie este realizata pentru a ajuta cresterea fatului, dar creste riscul producerii acestor varice care pot sa apara mai ales in al treilea trimestru de sarcina, cand uterul poate apasa pe vena cava inferioara in abdomen, impiedicand fluxul normal al sangelui dinspre membrele inferioare. Varicele care apar in timpul sarcinii in general dispar fara tratament, dupa nastere, intre 3 si 12 luni. In perioada sarcinii, pe langa presiunea exercitata de fat asupra regiunii abdominale si pelvine si care ingreuneaza intoarcerea venoasa, femeile au parte de schimbari hormonale majore si astfel presiunea de la nivelul venelor poate creste, ceea ce poate declansa dezvoltarea varicelor. Sarcinile repetate (in acest caz riscul creste odata cu numarul de sarcini duse la termen).
- statul in picioare pe perioade indelungate impiedica intoarcerea sangelui spre inima daca nu exista contractura musculara (pasit, alergat etc). Printre principalele cauze ale aparitiei varicelor se afla suprasolicitarea gambelor prin statul indelungat in picioare, dar si lipsa acuta de miscare.
- presiunea la nivelul abdomenului – la pacientii care au ascita de exemplu.
- obezitatea este un factor favorizant al aparitiei si dezvoltarii varicelor.
Obiceiuri nocive care duc la aparitia varicelor
Exista o serie de obiceiuri zilnice care produc inflamarea venelor si aparitia varicelor (purtarea hainelor prea stramte, ciorapilor mult prea stransi pe picior si sosetele care blocheaza circulatia).
Purtarea zilnica a tocurilor inalte este un alt obicei daunator pentru sanatatea picioarelor, in conditiile in care muschii gambelor nu mai pot ajuta la circulatia sangelui prin venele membrelor inferioare. Se recomanda alternarea purtarii tocurilor mai inalte de 2 cm cu cele mai mici, care permit contractarea muschilor gambelor. Ortostatismul sau pozitia asezat in mod prelungit, expunerea la caldura, in special la sauna, soare, bai fierbinti favorizeaza apatitia venelor varicoase.
Complicatiile asociate varicelor
Complicatiile desi sunt rare, reprezinta o problema cardiovasculara grava si este obligatorie prezentarea la spital. Exista mai multe tipuri de complicatii precum tromboflebita si ulcerul varicos.
Tromboflebita inseamna formarea unui cheag de sange care poate fi situat intr-un vas de sange superficial si atunci vorbim despre o tromboflebita superficiala sau exista posibilitatea ca acel cheag de sange sa se formeze intr-un vas profund si atunci apare tromboflebita profunda.
- tromboflebita superficiala se manifesta prin: senzatie de caldura in zona afectata, durere, roseata si umflaturi, prezenta unui nodul dureros si dur. Are risc redus de a cauza embolii pulmonare.
- tromboflebita profunda este insotita de durere spontana, edeme si caldura locala, febra, tahicardie (uneori), sensibilitate la palpare.
Tromboflebita trebuie corect diagnosticata si tratata cat mai repede. Netratarea la timp, creste riscul dislocarii cheagului de sange care migreaza spre plamani sau alte organe cauzand embolie ce poate conduce in final la deces. Se instituie de urgenta tratament cu anticoagulante, indepartand astfel riscul declansarii unei embolii.
Ulcerul varicos se manifesta prin rani deschise care presupun pierderi de substanta la nivelul pielii. Apar in imediata vecinatate a venelor varicoase, dar mai ales la nivelul gleznelor.
Edemele gambiere reprezinta acumularea de lichid in tesuturile de la nivelul gambei. Edemele sunt insotite de inflamatie, disconfort, prurit (mancarime).
Diagnosticarea varicelor
Specialistii pot diagnostica boala venoasa cronica prin examinarea fizica a persoanei si alte investigatii, urmand apoi sa recomande tratamentul adecvat in functie de natura problemei si stadiul de dezvoltare in care se afla.
- Examinarea fizica – presupune examinarea membrului sau membrelor afectate, cu pacientul stand in picioare (pentru a vedea daca exista umflaturi) sau in pozitie sezanda. De asemenea medicul va investiga simptomele cu care se confrunta pacientul;
- Ecografia Doppler – este o metoda neinvaziva pentru a vedea daca exista o insuficienta valvulara, dar nu permite aprecierea severitatii acesteia;
- Flebografia – este doar uneori recomandata, fiind o metoda complexa care necesita personal experimentat si foloseste substanta de contrast. Investigatia se realizeaza cu pacientul in pozitie ortostatica (adica in picioare). Flebografia este esentiala atunci cand se are in vedere o interventie chirurgicala asupra sistemului venos profund;
- Varicografia – presupune injectarea de substanta de contrast la nivelul varicelor. Pacientul este asezat in pozitie orizontala, iar picioarele sunt tinute usor mai sus fata de nivelul capului. Metoda permite vizualizarea traiectului venelor modificate varicos si eventual evidentierea �sursei� acestora. Poate fi combinata cu flebografia.
Tratamentul varicelor
Intotdeauna este de preferat prevenirea aparitiei varicelor prin stimularea circulatiei venoase cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si sanatoase, bazate pe cantitati mari de fibre si antioxidanti naturali, care impreuna cu exercitiile fizice practicate in mod regulat ajuta la protejarea si mentinerea elasticitatii venelor. Pe de alta parte, alimente precum lactatele, zaharul si alcoolul trebuie evitate pentru ca pot duce la dilatarea vaselor de sange si favorizarea aparitiei varicelor.
In timp varicele se pot agrava chiar daca se schimba sau se imbunateste modul de viata. Desi au un aspect neplacut mai ales pentru femei, de regula nu cauzeaza probleme medicale majore. Totusi, pentru a evita orice complicatie care ar putea sa apara, este bine ca medicul sa prescrie un tratament si regim de viata inca de la primele simptome.
Tratamentul varicelor vizeaza inlaturarea cauzei care a dus la formarea acestora. In formele moderate, se recomanda ciorapii compresivi care se muleaza pe picior si creeaza presiune astfel incat sa imbunatateasca circulatia sanguina.
Tratamentul medicamentos intern (comprimate, capsule) si extern (geluri, creme sau unguente) cu substante farmaceutice implicate in cresterea rezistentei si elasticitatii peretelui vascular si care se face numai la indicatia medicului. In cazul varicelor voluminoase, daca durerea devine severa si apar alte complicatii, medicul poate recomanda alte tratamente precum: scleroterapia, terapia cu laser, flebectomia, stripping, operatia endoscopica.
Scleroterapia este o procedura prin care se injecteaza o solutie in venele cu varice. In scurt timp varicele incep sa se estompeze. Uneori este necesar sa se aplice procedeul de mai multe ori la aceeasi vena. Macroscleroterapia se bazeaza pe acelasi mecanism ca si scleroterapia, dar se foloseste pentru varicele mari.
Terapia cu laser se aplica pentru venele varicoase de tip panza de paianjen sau cele foarte mici. Operatia cu laser presupune trimiterea unor fascicule de laser pe regiunea afectata. In timp, varicele se estompeaza si dispar. Nu implica incizii.
Flebectomia se utilizeaza pentru vene mici cu varice si presupune efectuarea unor punctii la nivelul pielii. Cicatricile sunt minime si se poate realiza in ambulator.
Stripping (Smulgerea venelor) presupune indepartarea unei vene varicoase. Circulatia nu este afectata deoarece venele profunde preiau volumul de sange care circula prin vena indepartata.
Operatia endoscopica este necesara doar in cazul in care membrele prezinta ulceratii. Chirurgul foloseste o camera video mica, pe care o introduce in membrul afectat pentru a putea vizualiza venele, dupa care le indeparteaza prin mici incizii.
Pentru a sustine refacerea structurii si elasticitatii peretelui vascular, pentru a diminua edemele si a inlatura procesele inflamatorii existente in zona cu vene varicoase se pot utiliza extracte din plante bogate in fitonutrienti care asigura functionarea normala a sistemului venos. Pentru realizarea suplimentului alimentar s-a utilizat extract din fructe de Citrus aurantium, pulbere de rizom de Ruscus Aculeatus, extract din seminte de struguri, pulbere de rizom de Curcuma longa.
VARICOSALM – un supliment alimentar recomandat in tratamentul varicelor
Suplimentul alimentar VARICOSALM sustine fluxul sanguin si functionarea normala a venelor, capilarelor, vaselor limfatice, inlaturand senzatia de oboseala si durere a picioarelor. Complexul de substante bioactive din produs, sustin formarea normala a colagenului la nivelul peretelui vascular ajutand la restabilirea si mentinerea elasticitatii, permeabilitatii si tonusului vascular.
Antioxidanti din plante neutralizeaza eficient radicalii liberi contribuind la protectia celulelor de stresul oxidativ si imbatranire vasculara prematura. Produsul sustine functionarea normala a sistemului vascular si limfatic pe termen lung la persoanele care sunt sedentare, supraponderale sau stau mult timp in picioare.
- Citrus aurantium (portocal) – extractul din fructe contine un complex de bioflavonoizi naturali care ajuta la ameliorarea neplacerilor cauzate de functionarea defectuoasa a sistemului venos. Citroflavonoidele protejeaza si contribuie la mentinerea structurii peretelui vascular scazand permeabilitatea si fragilitatea vasculara. Sustine fluxul sanguin si functionarea normala a venelor, capilarelor, vaselor limfatice, inlaturand edemele, senzatia de oboseala si durere a picioarelor. Elimina de asemenea, disconfortul insuficientei venoase hemoroidale. Bioflavonoidele intensifica activitatea antioxidanta a vitaminei C. Provitamina A (betacarotenul) reduce oxidarea lipoproteinelor de mica densitate reducand riscul de arteroscleroza. Bioflavonoizii au de asemenea actiune antiinflamatoare (hesperidina si diosmina influenteaza metabolismul acidului arahidonic, reduce sinteza prostaglandinelor F2? implicate in procesele inflamatorii), antihistaminica (influenteaza eliberarea histaminei) si diuretica.
- Vitis vinifera (vita de vie) – extractul din seminte de struguri este unul dintre cei mai puternici antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi. Contine proantocianidina (flavonoid oligomer), cu efect antioxidant care este de 20 de ori mai puternic ca vitamina C si de 50 de ori mai puternic ca vitamina E. Protejeaza celulele organismului de atacul oxidativ nociv al radicaliilor liberi pe care ii neutralizeaza sprijinind organismul in procesul de refacere si vindecare. Sustine procesele de refacere a colagenului (afectat de radicali liberi), permitand astfel arterelor, capilarelor, pielii, tesuturilor sa ramina elastice. Mentinand integritatea elastinei si colagenului la nivelul peretului vascular reduce permeabilitatea si fragilitatea capilara. Favorizeaza circulatia venoasa si limfatica reducand edemele gambelor. Amelioreaza functiile circulatorii alterate in zonele de dilatatie vasculara.
- Ruscus aculeatus (ghimpe paduret) – pulberea de rizom contine principii active care reduc fragilitatea si permeabilitatea capilara si cresc circulatia sanguina si drenajul limfatic. Contribuie la mentinerea elasticitatii venelor si previne staza venoasa. Poate fi folosit si in faza acuta a bolii hemoroidale. Efectul vasoprotector creste la asocierea cu hesperidina si vitamina C (efect sinergic).
- Curcuma longa (turmeric) – pulberea de rizom are actiune antioxidanta foarte puternica asemenatoare cu alti polifenoli, reduce peroxidarea lipidica. Mentine fluiditatea sangelui si normalizeaza fluxul sanguin (reduce agregarea plachetara, normalizeaza nivelul fibrinogenului). Curcumina are actiune antiinflamatoare nesteroidiana. Controleaza nivelul colesterolului sanguin prin reducerea absorbtiei si cresterea conversiei in acizi biliari la nivelul ficatului. Contribuie la detoxifierea organismului (amplifica activitatea enzimelor detoxifiante).