Reumatismul – simptome si tratament
Denumirea generica de reumatism este atribuita diferitelor dureri sau probleme ale incheieturilor, oaselor sau muschilor. Reumatismul nu este o boala in sine, ci este termenul uzual folosit pentru mai mult de 200 de afectiuni musculo-scheletale, de aceea se poate afirma ca simptomele reumatismului difera de la un caz la altul. De aceste diverse boli sufera in jur de 50% din populatie la nivel global. Daca vorbim despre Romania, procentul urca la 60% din populatie.
Ce este reumatismul?
In termeni de specialitate reumatismul este intotdeauna insotit de o completare care denumeste mai specific boala: reumatism inflamator, reumatism articular acut, poliartrita reumatoida, reumatism abarticular, reumatism degenerativ etc.
Reumatismul este o afectiune dureroasa, acuta sau, de cele mai multe ori, cronica, care stanjeneste buna functionare a aparatului locomotor. Chiar daca nu se vindeca, bolile reumatice pot fi tinute sub control – tratamentul reumatismului fiind insa deseori complex.
O prima conditie este ca boala sa fie diagnosticata din timp. Orice durere articulara persistenta trebuie sa ne trimita la reumatolog. Alte simptome sunt reducerea mobilitatii articulare, dificultatea de a merge sau de a indeplini activitati profesionale ori casnice uzuale. Odata diagnosticata, boala presupune un tratament pe termen lung, la care aderenta este obligatorie.
Incidenta bolilor reumatice e foarte mare, asa incat si impactul socio-economic este major. Costurile sunt impresionante, iar studiile au demonstrat ca dimensiunea cheltuielilor generate de complicatiile bolii, spitalizare, interventii chirurgicale si reducerea veniturilor prin incapacitate de munca depasesc cu mult costurile determinate de consultatiile medicale si tratamentul intensiv al cazurilor incipiente, ceea ce subliniaza eficienta economica a profilaxiei si tratamentului precoce, fata de cel tardiv. Diagnosticul precoce si aplicarea timpurie a unor terapii eficace constituie singurele metode de oprire a evolutiei acestor boli.
Care sunt principalele simptome in reumatism?
In majoritatea cazurilor, reumatismul apare ca urmare a unei dereglari in sistemul imunitar. Cauzele nu sunt in totalitate cunoscute, dar factorii genetici si unele infectii pot avea un rol in dezvoltarea si aparitia reumatismului. Reumatismul apare atat la batrani, cat si la copii, evoluand diferit de la o persoana la alta. Unele forme mai grave pot duce la blocarea articulatiilor, a organelor interne si chiar la deces, netratate la timp.
Pot exista mai multe simptome in reumatism: dureri articulare, la schimbarea vremii, sau dureri ocazionale, dupa un efort, sensibilitate la frig si accentuarea durerilor in anotimpul rece. Durerile sunt la inceput de intensitate usoara spre moderata. De asemenea, o cauza declansatoare poate fi o infectie streptococica netratata sau tratata ineficient. Durerile pot fi ignorate la inceput dar devin insuportabile si pot duce la restrangerea activitatii zilnice uzuale.
Este vorba de multiple afectiuni, diagnosticul diferentiat exact il poate pune doar medicul specialist dupa un consult aprofundat si dupa efectuarea mai multor analize sanguine. Este foarte important sa se apeleze la medicul specialist de la primele simptome ale oricaror boli. Diagnosticate din timp, bolile reumatismale pot fi ameliorate partial sau total.
Bolile reumatice pot determina in timp handicap, incapacitate de munca si/sau dependenta pacientului de familie, afectand sever calitatea vietii tuturor celor implicati. Prezentarea timpurie la medic este esentiala deoarece diagnosticul precoce si tratamentul corect determina o evolutie mai lenta sau chiar remisia temporara a bolii reumatice.
De cate tipuri este reumatismul?
Reumatism articular:
- artrite (cauza inflamatorie si infectioasa): reumatism articular acut (RAA), lupus eritematos sistemic (LES), poliartrita reumatoida(PR), spondilita anchilozanta (SA);
- artroze (caracter degenerativ): boala artrozica si spondilozele.
Reumatism abarticular (nearticular, al elementelor din jurul articulatiei): tendinite, bursite, nevrite, miozite.
In exprimarea curenta, dar si in limbajul medical, acest termen acopera boli foarte diverse. Reumatismele pot fi impartite in 6 grupe principale:
- reumatismele infectioase, care sunt cauzate de prezenta unui germene in articulatie: artrita gonococica sau artrita tuberculoasa, de exemplu;
- reumatismele inflamatorii se observa, in general, in cadrul bolilor de sistem ca reumatismul articular acut, poliartrita reumatoida, spondilartropatia, artrita psoriazica, lupusul eritematos diseminat, pseudopoliartrita rizomeilica, sindromullui Schonlein-Henoch, angeitele;
- reumatismele microcristaline sunt cauzate de prezenta cristalelor in articulatie sau in tendoane: guta, condrocalcinoza articulara, boala calcificarilor tendinoase.
- reumatismele degenerative sunt provocate fie de degenerescenta si uzura unei articulatii (artroza membrelor), fie a unor cauze mecanice (de exemplu un efort exagerat pentru a ridica o greutate, in caz de hernie discala), fie unei combinatii a acestor factori (sindromul de ingustare a canalului carpian);
- atingerile inflamatorii periarticulare cele mai frecvente sunt tendinitele, bursitele si periartritele;
- afectiunile hematologice sau tumorale care se exprima prin dureri ale aparatului locomotor sunt reprezentate, in principal, prin mielomul multiplu si prin metastazele canceroase osoase.
Semne si simptome in reumatism: febra, inflamatie, durere, rigiditate musculara si articulara.
In ce consta tratamentul reumatismului?
Tratamentul reumatismului este complex si ar trebui sa cuprinda: tratament alopat intern si extern (medicamente, tratament pe baza de plante, medicamente uz extern), fizioterapie, exercitii fizice, dieta.
Tratamentul alopat in reumatism
Tratamentul intern in reumatism pentru ameliorarea simptomelor reumatismului vizeaza doua aspecte: unul este cel structural si consta in administrarea de substante cu structura asemanatoare componentelor cartilajului articular, celalalt este cel simptomatic si se axeaza pe reducerea durerii si inflamatiei articulare prin medicamente cu actiune antiinflamatoare, analgezica, suplimente alimentare naturale.
Tratamentul extern in reumatism
Tratamentul extern in reumatism (unguente, geluri, creme) urmareste intensificarea circulatiei sanguine locale, reducerea durerilor, relaxarea si detensionarea musculaturii, calmarea inflamatiilor, diminuarea intensitatii si frecventei crizelor de reumatism, incetinirea procesului degenerativ articular.
Fizioterapia si rolul ei in reumatism
Fizioterapia reprezinta o metoda adjuvanta de mare valoare atunci cand se asociaza terapiei medicamentoase. Dintre efectele fizioterapiei mentionam: efect antiinflamator, refacerea tonusului muscular, reducerea spasmelor musculare, efect analgezic, imbunatatirea circulatiei arterio-veno-limfatice, efect sedativ etc.
Fizioterapia, este indicata in toate afectiunile degenerative ale scheletului (indeosebi in artroza) si in bolile articulare inflamatorii (guta, poliartrita reumatoida etc.), in general intre doua crize. Ea permite atenuarea durerilor, prevenirea sau diminuarea unei redori articulare, restaurarea fortei musculare in jurul unei articulatii.
Utilizare terapeutica a agentilor naturali ca apa (cure termale, balneoterapie), namolul (fangoterapie), unele uleiuri minerale ca parafina (parafinoterapie), climatul (soarele, altitudinea), caldura si electricitatea (curenti continui sau discontinui de joasa sau inalta frecventa, diatermie, ionizare, ultrasunete). Acestora li se adauga laserterapia, terapia prin miscare sau kinetoterapia si scripetoterapia (folosirea unor greutati in scopul recastigarii fortei musculare). Termoterapia este si ea inclusa in categoria procedurilor de fizioterapie si presupune utilizarea gamei de raze infrarosii, de raze ultraviolete, aplicarea in zonele afectate de pachete calde sau reci, baile calde, dusurile terapeutice si sauna.
Dieta si rolul ei in reumatism
Dieta are o importanta majora in tratamentul bolilor reumatice. Pacientii obezi vor fi sfatuiti sa scada in greutate, dieta va fi saraca in grasimi animale, zahar si fainoase, iar in cazul gutei, se va evita carnea. De un real ajutor sunt legumele, fructele si pestele prin acizii grasi polinesaturati Omega-3. Potrivit specialistilor consumul de alimente bogate in acizi omega 3 (peste gras, semintele si uleiurile din seminte) reduce riscul aparitiei afectiunilor reumatice. Este indicat in special pestele gras, precum somonul, tonul, dar si uleiurile de in, rapita, semintele si nucile.
Un stil de viata sanatos, fara abuz de cafea, tutun, alcool, cu miscare constanta au rolul de a mentine mobilitatea articulara. De asemenea o dieta adecvata poate ameliora simtomatologia din bolile reumatismale datorita unor fitonutrienti prezenti in fructe, legume, seminte sau produse din peste. Fructele si vegetalele aduc corpului foarte multi antioxidanti, care duc la o buna functionare a sistemului imunitar. Vitaminele A, C si complexul B ajuta la diminuarea simptomelor de artrita reumatoida.
De asemenea alimente benefice sunt portocalele, capsunile, spanacul, ananasul, afinele, fructele de padure, conopida, spanacul, brocoli, mustarul, sfecla, pepenele galben si rosu, vinetele, ardeii grasi verzi si rosii, salata si morcovii. Spre deosebire de cerealele rafinate, cele integrale nu sunt golite de elementele nutritive. Ele contin aminoacizi care previn si reduc inflamatiile articulatiilor. Cereale recomandate pentru consum sunt ovaz, mei, grau, orez brun si orez salbatic.
Produse naturiste Ayurmed utile in tratamentul reumatismului
In ceea ce priveste fitoterapia, aceasta recomanda, ca adjuvante ale medicatiei de baza, plante cu actiune antiinflamatoare, sudorifice si diuretic-depurative.
Suplimentul alimentar ARTRISALM tablete, pentru uz intern
Contine o combinatie de plante medicinale ayurvedice care contribuie la sanatatea si la functionarea normala a sistemului osos si a articulatiilor. Prin actiunea sinergica a substantelor bioactive din plante, ARTRISALM contribuie la mentinerea mobilitatii articulare normale prin asigurarea troficitatii si a lubrifierii normale a articulatiilor, sustinerea circulatiei sanguine sanatoase. Substantele bioactive din plante contribuie la scaderea durerii si inflamatiei la nivel articular. Fitonutrientii cu proprietati antioxidante, neutralizeaza radicalii liberi protejand articulatiile impotriva stresului oxidativ si proceselelor degenerative.
ARTRISALM tablete contribuie la sustinerea proceselor naturale de regenerare a tesuturilor distruse, reducerea rigiditatii articulare si a disconfortului articular de natura inflamatorie. Are proprietati detoxifiante, sustinand procesele naturale de eliminare a toxinelor din organism, pentru a mentine sanatatea si functionarea normala a articulatiilor. Contribuie la sustinerea sistemului imunitar, crescand capacitatea de autoaparare a organismului.
Este recomandat in toate tipurile de artroze, in modificarile articulare de tip degenerativ, inflamator sau post traumatice, precum si in cazurile de suprasolicitare a articulatiilor.
NON DOLOR unguent, pentru tratamentul extern al durerilor specifice reumatismului
Principiile active din unguentul NON DOLOR se absorb usor prin piele si amelioreaza cu rapiditate durerea din afectiunile articulare (reumatismul inflamator, degenerativ, abarticular ), suprasolicitari sau traumatisme osteo-articulare. Calmeaza durerile musculare difuze sau localizate, crampele musculare sau durerile dupa efort fizic intens sau contuzii.
NON DOLOR stimuleaza circulatia periferica a sangelui, favorizand regenerarea celulara. Actiunea usor revulsiva a unguentului produce o senzatie confortabila, de cald, la nivelul pielii conducand la eliminarea diconfortului. Uleiurile esentiale din extractele vegetale au de asemenea actiune antibacteriana si antifungica prevenind aparitia unor infectii locale.