Alergiile: cauze, manifestari, ce simptome au, testare si cum le tratezi
Alergiile apar in momentul in care in organism patrund anumite substante care au potentialul de a produce reactii adverse. Organismul persoanelor care au un sistem imunitar mai slab le percep ca pe niste corpuri straine si incearca sa se apere. Desi, la prima vedere, poate parea o afectiune medicala minora, alergiile pot ajunge sa genereze o stare de disconfort, iar, in cele mai grave cazuri, pot duce chiar si la deces.
Care sunt cei mai frecventi alergeni si care sunt factorii de risc
Exista trei tipuri de alergeni: cei care sunt inhalati, cei care sunt inghititi si cei cu care oamenii intra in contact direct pe piele. Nu toate substantele existente in mediul inconjurator pot provoca alergii, insa exista unele dintre ele care au un risc mult mai crescut. Persoanele care stiu ca au fond alergic, ar trebui sa evite cu precadere urmatorii factori, care pot constitui cauze alergii:
– praful – desi praful este prezent la tot pasul si se poate regasi nu doar pe strada sau la locul de munca, ci si acasa, unii oamenii pot dezvolta o reactie alergica, iar copiii sunt mult mai sensibili la praf, comparativ cu adultii;
– polenul;
– mucegaiul;
– veninul de albine si/sau alte insecte;
– consumul de alune si/sau arahide;
– proteinele din lapte si oua;
– parul de animale (caini si pisici, in special).
Sansele declansarii unei alergii la oricare dintre cele mentionate mai sus cresc in cazul:
– copiiilor, pentru ca acestia nu au imunitatea formata;
– persoanelor care au astm;
– persoanelor care au un astfel de istoric medical in familie.
Desi poate parea greu de crezut, sunt oameni care fac alergii la diverse metale, ca de exemplu, la nichel. Acesta este folosit, cu precadere, in realizarea bijuteriilor, astfel ca femeile, de regula, ajung sa nu poata purta cercei sau coliere confectionate din anumite materiale.
Care sunt simptomele alergiilor
Simptomele resimtite sunt dintre cele mai diverse si se afla in legatura directa cu tipul alergenului. Este important de retinut faptul ca simptomele se manifesta doar pe perioada in care aceste substante sau corpuri straine se afla in organism sau in sange.
Alergiile care afecteaza sistemul respirator se manifesta prin stranut, mancarime a nasului, senzatia de astupare si imposibilitatea inspirarii aerului.
Alergiile care apar in urma unui contact pe piele pot duce la aparitia de simptome precum iritatiile si pruritul.
Sunt unele alergii care pot afecta chiar si vederea. In astfel de cazuri, pacientiilor li se pot umfla ochii sau pot ajunge sa lacrimeze destul de mult. Desi in astfel de cazuri pericolul nu este foarte mare, starea de disconfort resimtita poate ajunge sa impiedice desfasurarea activitatilor cotidiene.
Alergiile provocate de ingerarea anumitor substante se manifesta prin greata, diaree sau varsaturi. De regula, cei mici pot dezvolta o alergie la proteina din laptele de vaca. Un semnal de alarma de care parintii ar trebui sa fie constienti este reprezentat de orice posibila modificare a consistentei scaunului.
Ce tipuri de alergii exista
Oamenii se pot confrunta cu diverse alergii, iar in functie de tipul alergenului si de simptome, s-a realizat urmatoarea clasificare:
– alergii alimentare, declansate de ingerarea anumitor produse de origine animala, dar si a celor oleaginoase;
– alergii la unele pastile;
– alergii de contact, care apar in momentul in care o substanta de tip alergen ajunge pe piele;
– alergia la veninul de albina, care este deosebit de periculoasa si poate provoca inclusiv decesul.
In literatura de specialitate mai exista o alta clasificare a tipurilor de alergii si anume:
– alergia de tip imediat sau tip I, care apare fie din cauza ingerarii unor produse alimentare, fir in urma intepaturii produse de insecte;
– alergia de tip citotoxic sau tip II, care apare in urma administrarii medicamentelor;
– alergia de tip III este provocata de anticorpi si apare pe piele;
– alergia de tip tardiv sau tip IV, cauzata de diverse metale.
Care sunt cele mai frecvente manifestari ale alergiilor
De regula, persoanele ajung cel mai des sa sufere de rinite alergice. O astfel de afectiune medicala vizeaza sistemul respirator motiv pentru care pacientii se confrunta cu un fel de raceala. Cele mai des intalnite manifestari sunt nasul infundat si ochii inrositi.
Dermatita atopica este o alta manifestare a alergiilor care, din pacate, reapare la un anumit interval de timp. Desi nu poate fi tratata definitiv, pacientii pot experimenta o imbunatatire a simptomelor atat timp cat se urmeaza un tratament adecvat. Printre manifestari, pacientii se pot confrunta cu mancarimi ale pielii sau cu piele uscata. In primii ani de viata, cei mici sunt cei mai predispusi aparitiei dermatitei, astfel ca vizitele la medicul pediatru ar trebui sa devina o rutina.
Astmul bronsic este o alta afectiune medicala ce apare din cauza alergenilor din natura. Mucoasa ajunge sa genereze mult mai mult mucus decat in mod normal si astfel pacientii tusesc sau pot respira cu dificultate. In cazurile foarte grave, acestia ajung sa fie dependenti de inhalator pentru a putea respire asa cum trebuie.
Cum se diagnosticheaza alergiile
Orice persoana poate manifesta de-a lungul vietii cel putina una dintre simptomele mentionate anterior. Cu toate acestea, nu inseamna ca toti oamenii sunt alergici. Pentru diagnosticarea acestei boli se recomanda un consult de specialitate. Medicul alergolog este cel care va efectua teste cutanate si de sange, in functie de istoricul medical al fiecarui pacient in parte.
Cum tratezi alergiile
Din pacate, nu exista un tratament alergii definitiv. Simptomele reapar de fiecare data cand persoana alergica intra in contact cu factorul declansator. De exemplu, cei care care sunt alergici la polen se vor confrunta in fiecare primavara cu rinita alergica. Exista un tratament alergii pe care medicii il recomanda in astfel de cazuri si care include cortizon, antihistaminice si teofilina. Oricare dintre aceste substante trebuie administrate doar in urma recomandarilor si sub supravegherea medicului!
Cel mai sigur tratament il reprezinta evitarea contactului cu respectivul factor alergen. Atunci cand oamenii stiu exact la ce sunt alergici, pot controla mult mai usor aceasta afectiune. In cazul in care alergia este una destul de severa si influenteaza in mod negativ calitatea vietii, medicii pot alege sa mearga pe varianta administrarii unei cantitati mici din alergenul respectiv in mod repetat, astfel incat organismul sa ajunga sa se acomodeze. In felul acesta, riscul aparitiei unui soc anafilactic scade semnificativ.
O alta modalitate eficienta de tratament pentru alergii este reprezentata de diverse medicamente realizate doar din ingrediente naturale, care vin in ajutorul persoanelor alergice. Acestea ajuta la ameliorarea simptomelor din organism, putand fi utilizate in cazul oricarui tip de alergie. In plus, sunt eficiente si in cresterea tolerantei fata de alergeni si in echilibrarea raspunsului sistemului imunitar. Un plus pe care il au tratamentele naturiste, in comparatie cu cele alopate, este faptul ca nu au efect sedativ.