Osteoporoza – preventie, cauze, diagnostic si tratament

Osteoporoza se numara printre bolile care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, fiind cunoscuta si sub denumirea de boala oaselor fragile. Este vorba despre o afectiune din cauza careia densitatea osoasa scade, mai ales in urma unui proces de demineralizare.

In cazul in care considerati ca sunteti predispusi acestei boli sau aveti deja persoane in familie care se confrunta cu aceasta problema, cel mai bine este sa consultati cat mai repede un medic de specialitate si, in acelasi timp, sa va informati extrem de bine, pentru a sti la ce sa va asteptati: ce este osteoporoza, care sunt simptomele cu care va puteti intalni, dar si cum puteti afla un diagnostic clar si cum va puteti trata.

Despre osteoporoza – scurta introducere

Pentru inceput, este esential sa stiti faptul ca osteoporoza apare atunci cand nivelul calciului si al fosforului din oase scade semnificativ. Conform medicilor, oasele normale sunt formate din proteine, colagen si calciu, toate acestea fiind elementele esentiale, care ofera rezistenta necesara.

Atunci cand microarhitectura tesutului de la nivel osos este alterata, fragilitatea oaselor sporeste si la fel se intampla si cu riscul de aparitie a fracturilor. De exemplu, fracturile pot aparea sub forma de crapaturi, asa cum sunt fracturile de sold sau sub forma de colaps, adica fracturi de compresie a vertebrelor. Despre osteoporoza trebuie sa tineti minte, insa, si faptul ca fracturile pot aparea la toate tipurile de oase din cadrul scheletului.

Tipuri de osteoporoza

In functie de modul in care se manifesta si in functie de zona afectata, osteoporoza poate fi de mai multe tipuri. Cea mai comuna forma este osteoporoza primara – mai frecventa la femei decat la barbati. Boala afecteaza treptat oasele, pana cand acestea incep sa cedeze.

Mai exista si o forma secundara a bolii, cu mentiunea ca apare din cauza altor afectiuni medicale de care suferiti, precum leucemia, ori din cauza administrarii unor medicamente.
In acelasi timp, recomandat este sa aveti in vedere si osteogeneza imperfecta, care este o forma destul de rara de osteoporoza.

O alta forma a bolii este osteoporoza juvenila idiopatica. Aceasta apare la copiii care au intre 8 si 14 ani, cauzele fiind inca necunoscute.

Va aflati in categoria de risc? Cauzele aparitiei osteoporozei

De cele mai multe ori, simptomele osteoporozei apar dupa 35 de ani, cu mentiunea ca femeile sunt mult mai predispuse la pierderea masei osoase dupa menopauza, deci la primirea unui diagnostic osteoporoza.

Va mai puteti afla in categoria de risc si atunci cand aveti alte afectiuni hormonale ale glandei tiroide, dar si cand urmati tratamente specifice pentru afectiuni neoplazice – acestea fiind alte cauze osteoporoza. Trebuie sa luati in considerare inclusiv cauzele genetice: daca alte persoane din familie au avut boala oaselor fragile, nu este exclus sa patiti acelasi lucru la un moment dat.

Pentru a intelege cat mai bine toate aspectele acestei boli, este esential sa cunoasteti informatii cu privire la cauze osteoporoza. De exemplu, inaintarea in varsta este un factor cheie, de care trebuie sa fiti constienti. Treptat, corpul “sparge” oasele vechi si dezvolta unele noi, insa atunci cand organismul va este slabit, acesta nu mai are capacitatea de a functiona in parametri optimi pentru a genera suficient de multa masa osoasa noua. Tot pe lista cauzelor aparitiei osteoporozei se afla si unele conditii medicale, precum hipertiroidismul, dar si medicamentele pe care le luati pentru tratarea acestei boli.

Nu trebuie sa ignorati nici structura osoasa: daca sunteti persoane inalte si slabe, atunci riscul de aparitie a osteoporozei creste. Mai mult, tineti cont si de faptul ca antecedentele de fractura conteaza: daca ati avut in trecut o fractura, mai ales dupa 50 de ani, atunci nu este exclus sa va confruntati cu osteoporoza.

Osteoporoza – Factori de risc

Pe langa toate cauzele anterior mentionate, este esential sa mai stiti ca si urmatorii factorii pot conduce la osteoporoza:
     – fumatul;
     – lipsa de exercitii fizice;
     – consumul excesiv de alcool;
     – nutritia slaba;
     – o stare de sanatate precara;
     – malabsorbtia, adica procesul prin care substantele nutritive nu pot fi absorbite in mod corespunzator la nivelul sistemului gastrointestinal;
     – inflamatia cronica;
     – deficienta de vitamina D.

Factorii de risc sunt si ei esentiali cand vine vorba despre osteoporoza, intrucat cunoscandu-i, veti sti care sunt elementele de care sa va feriti. De exemplu, exista factori de risc pe care nu ii puteti controla, asa cum sunt cei ereditari sau anumite tipuri de afectiuni, printre care diabetul zaharat de tip 1, bolile inflamatorii intestinale, dar si dereglarile hormonale. Toate acestea pot influenta pierderea masei osoase.

Dincolo de factorii de risc din prima categorie, mai exista si factori pe care ii puteti controla. Reducand fumatul sau eliminandu-l complet, precum si adoptand un stil de viata sanatos, veti reusi sa obtineti echilibrul dintre fizic si psihic. Mai mult, incercati pe cat de mult posibil sa consumati calciu si vitamina D si sa diminuati consumul de alcool, dar si consumul de medicamente antiinflamatorii.

Osteoporoza – simptome

Pentru a putea identifica foarte usor simptomele care semnaleaza osteoporoza, trebuie sa stiti care sunt acestea. Conform spuselor medicilor, intrucat aceasta boala a oaselor fragile se dezvolta incet, de cele mai multe ori nu veti observa niciun fel de semn care sa va alarmeze. Cu toate acestea, exista cateva simptome pe care le puteti simti. Dintre acestea, le puteti lua in calcul pe urmatoarele:
     – durerile de spate;
     – durerile de gat;
     – pierderea treptata a inaltimii – de exemplu, daca intr-o perioada foarte scurta scadeti in inaltime aproximativ 3 centimetri, cel mai probabil va confruntati cu tasari ale vertebrelor;
     – postura cocosata;
     – fracturile de la nivelul coloanei vertebrale;
     – fracturi ale soldurilor;
     – disconfort la incheieturile mainilor.

Diagnostic osteoporoza

In ceea ce priveste stabilirea unui diagnostic osteoporoza, se foloseste investigatia imagistica DEXA. Este vorba despre o procedura in timpul careia oasele va sunt analizate, iar densitatea osoasa va este masurata. Aparatul folosit de catre specialisti este compus dintr-un brat in care este inclus un generator de raze X – plasat deasupra mesei de examinare pe care veti fi asezati, acesta ajuta la depistarea problemelor care tin de osteoporoza.

Nu trebuie sa va faceti griji – investigatia imagistica nu este dureroasa, nu dureaza foarte mult si nici nu este invaziva. La finalizarea acesteia nu exista restrictii de niciun fel.

Tratament osteoporoza

In ceea ce priveste tratamentele pe care le aveti la dispozitie, acestea sunt diverse si va ajuta sa va imbunatatiti starea de sanatate.

Un tratament osteoporoza pe care il aveti la dispozitie este acela de a apela la bifosfonati. Aceste medicamente sunt extrem de des utilizate pentru tratarea osteoporozei si includ: Alendronat, Risedronat si Etidronat. Toate acestea sunt excelente pentru a preveni fracturile de la nivelul coloanei vertebrale, incheieturilor si soldurilor, insa doar la recomandarea si sub supravegherea medicului.

Medicii va pot recomanda inclusiv tratamentul hormonal, in functie de starea de sanatate pe care o aveti. Tratamentul cu estrogen este extrem de folositor atunci cand aveti osteoporoza. Terapia este prescrisa de cele mai multe ori femeilor care au primit un diagnostic osteoporoza, exceptie facand situatia in care acestea nu pot lua alte medicamente, intrucat le creste riscul de aparitie a cancerului la san si a bolilor de inima.

Un alt tratament osteoporoza este si vertebroplastia – o procedura prin care vi se injecteaza o cantitate de ciment intr-un corp vertebral care a fost fracturat. Aceasta interventie se realizeaza numai dupa o anestezie locala. Pentru ca medicii sa lucreze eficient, pacientilor li se cere sa se aseze pe abdomen. Specialistii vor introduce 1-3 ace cu ciment printre vertebre: materialul se intareste extrem de repede, in 2-3 ore, iar ulterior puteti merge acasa linistiti, fara sa aveti nevoie de internare.

Osteoporoza – Tratamente non-invazive

Pe langa tratamentele mentionate anterior, cei care sunt adeptii suplimentelor cu ingrediente naturale pot opta pentru Osteo Power. Acesta este un supliment foarte eficient pentru toti cei care sunt afectati de osteoporoza. Pe langa efectul benefic pe care il are asupra oaselor, suplimentul actioneaza si la nivelul dintilor, parului, unghiilor si pielii.

Produsul este folosit in medicina ayuverdica, fiind facut din 100% ingrediente naturale. In compozitia sa intra plante medicinale, precum:
     – Coada calului (Equisetum arvense) – sub forma de extract din parti aeriene;
     – Vita-de-vie (Vitis vinifera) – sub forma de extract din samburi;
     – Catina (Hippophae Rhamnoides) – sub forma de pulbere de fructe;
     – Urzica (Urtica dioica) – sub forma de pulbere din parti aeriene.

Toate aceste ingrediente sunt bogate in minerale, silicati, bioflavonoide, vitamine, clorofila, beta-caroten, proteine, acizi grasi polinesaturati si bor. Mineralele au rolul de a favoriza absorbtia fosforului si calciului, contribuind, astfel, la formarea oaselor si la incetinirea procesului degenerativ. Bioflavonoidele hranesc tesuturile, iar vitaminele, clorofila si beta-carotenul formeaza o compozitie complexa, care favorizeaza metabolizarea calciului, ajutand la mentinerea sanatatii oaselor. Nu in ultimul rand, acizii grasi polinesaturati ajuta organismul sa lupte impotriva stresului oxidativ, iar borul mentine un nivel optim de estrogen in sange – un hormon foarte important in procesul de refacere a colagenului, in special in cazul femeilor.

Cum puteti preveni aparitia osteoporozei?

Cand vine vorba despre osteoporoza, aveti la dispozitie cateva metode prin care va puteti proteja cat mai mult. Chiar daca depistati foarte devreme osteoporoza, nu inseamna ca veti putea reconstruit complet osul sau oasele afectate.

In primul rand, cel mai bine este sa faceti miscare, indiferent daca acest lucru se intampla acasa, la sala ori in aer liber.

In acelasi timp, recomandat este sa reduceti consumul de sare, care nu face decat sa va influenteze in mod negativ in timp. Fiti atenti si la sucurile acidulate: consumate in cantitati mari, ele contribuie intr-un mod semnificativ la subtierea oaselor. Aveti grija si la cofeina. Consumati-o doar cu moderatie, pentru ca interfereaza cu absorbtia calciului. Medicii va recomanda inclusiv sa renuntati la fumat, pentru ca din cauza acestui viciu, fracturile vi se vindeca mai greu, iar capacitatea organismului de a genera tesut osos scade simtitor.

Pe lista modurilor prin care puteti preveni aparitia osteoporozei se numara si limitarea consumului de alcool, dar si grija pentru aportul de calciu. Adultii au nevoie de cel putin 1000 de miligrame de calciu zilnic, iar atunci cand treceti de 50 de ani ca femei, respectiv 70 de ani ca barbati, minimum 1.200 miligrame. In caz contrar, consecintele nu vor intarzia sa apara!

Osteoporoza – posibile complicatii

Nu in ultimul rand, este important sa stiti si faptul ca atunci cand nu tratati la timp osteoporoza, riscati sa va confruntati cu diverse tipuri de complicatii ale bolii. De exemplu, puteti dezvolta reactii adverse la anestezie sau pot sa apara leziuni la nivelul nervilor si maduvei spinarii. Mai mult, nu este exclus ca materialul de cimentare sa se scurga in spatiul epidural in jurul vertebrei.

Informati-va din timp si puneti-va la curent cu toate aspectele referitoare la aceasta boala, chiar daca nu aveti inca simptome. Documentandu-va despre osteoporoza, deja stiti la ce sa va asteptati, fiind cu un pas inaintea bolii si luand masurile necesare de preventie. Nu asteptati sa va confruntati cu probleme reale de sanatate pentru a fi la curent cu ultimele noutati din domeniu. Recomandat este, inclusiv, sa pastrati o legatura cat mai stransa cu medicul de familie, pentru a sti intotdeauna ca aveti la cine sa apelati, daca este nevoie. Suplimentele alimentare sunt foarte indicate in preventie, acestea va pot ajuta sa preveniti, sa intarziati sau sa ameliorati distructia osoasa.

Lasă un răspuns