Tot ce trebuie sa stii despre chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt localizate in interiorul ovarelor sau pe suprafata acestora. Factorii care determina aparitia lor variaza, iar chisturile pot fi de mai multe feluri. Chisturile ovariene, in special cele care se rup, pot cauza complicatii grave.

Statisticile arata ca majoritatea femeilor vor avea chisturi ovariene la un moment dat, acestea neprezentand simptome si fiind inofensive. In aceste cazuri, chisturile ovariene dispar de la sine in cateva luni, fara tratament.

Orice femeie trebuie sa cunoasca informatii despre aceasta problema cu care este posibil sa se confrunte la un moment dat. De asemenea, daca sunt descoperite, chisturile ovariene trebuie monitorizate atent de catre un medic specialist.

Ce sunt chisturile ovariene si de ce apar?

Ovarele fac parte din sistemul reproducator feminin si sunt localizate in zona abdominala inferioara, de o parte si de cealalta a uterului. Acestea produc, pe langa ovule, hormonii feminini progesteron si estrogen.

Pe suprafata ovarelor se pot forma chisturi. Acestea au aspectul unor saculeti transparenti umpluti cu lichid sau pot fi o masa solida. Uneori, chisturile ovariene sunt formate dintr-o combinatie de masa lichida si masa solida. Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, adica nu au celule canceroase. Totusi, exista si chisturi ovariene maligne, care sunt mult mai des intalnite la femeile trecute de menopauza. Dimensiunea chisturilor ovariene variaza considerabil.

In general, chisturile ovariene apar in timpul ovulatiei. Ovulatia este perioada din ciclul menstrual in care de la nivelul unui ovar se elibereaza un ovul matur. Majoritatea femeilor care au chisturi ovariene cauzate de ovulatie nu prezinta simptome, iar aceste chisturi nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Cu toate ca apar cel mai adesea in timpul ciclului menstrual, mai exact la ovulatie, chisturile ovariene se pot forma si in timpul unei sarcini sau in perioada post-menopauza.

Chisturile ovariene pot sa apara din diverse motive, iar cateva dintre cauze si factorii care pot creste riscul aparitiei sunt:
    – endometrioza – uneori, tesutul care creste ca urmare a endometriozei se poate atasa de ovare formand chisturi ovariene, care provoaca durere in timpul menstruatiei si in timpul actului sexual;
    – fibroame uterine;
    – infectii in zona pelviana – chisturile pot aparea daca infectia se raspandeste si la nivelul ovarelor sau trompelor uterine;
    – istoricul medical – femeile care au avut in trecut chisturi ovariene sunt predispuse la aparitia acestora si in viitor;
    – probleme de natura hormonala – acestea cauzeaza chisturi ovariene functionale, care dispar de la sine in cateva saptamani;
    – unele tratamente pentru fertilitate, care stimuleaza ovulatia, pot favoriza aparitia chisturilor ovariene;
    – sarcina – in unele cazuri, chisturile formate pentru a sustine sarcina la inceput, pana la formarea placentei, raman pe ovare pe tot parcursul sarcinii si uneori trebuie sa fie indepartate de catre medic.
    – SOP – sindromul ovarelor polichistice este o afectiune care cauzeaza aparitia unor chisturi foarte mici si care, in cele mai multe cazuri, nu pun in pericol sanatatea.

Legatura care exista intre chisturile ovariene si fertilitate

In general, chisturile ovariene nu impiedica aparitia unei sarcini, insa pot influenta gradul de fertilitate. Astfel, o femeie care are chisturi ovariene poate ramane insarcinata mai greu.

De asemenea, femeile carora li se indeparteaza chirurgical chisturile ovariene vor avea dificultati in ceea ce priveste conceperea unui copil, in functie de caz. In toate situatiile, medicul face tot posibilul pentru a nu pune o femeie in situatia dificila de a nu mai putea concepe, insa daca viata pacientei este in pericol din cauza chisturilor, datele problemei se schimba radical.

In timpul unei interventii chirurgicale se pot indeparta doar chisturile ovariene, caz in care ambele ovare raman intacte, iar fertilitatea pacientei nu este afectata. Exista si cazuri in care se indeparteaza si chistul, dar si ovarul afectat, ceea ce inseamna ca fertilitatea va avea de suferit. Din pacate, sunt si situatii care necesita indepartarea ambelor ovare, insemnand ca femeia in cauza nu va mai putea ramane insarcinata, pentru ca nu va mai elibera ovule.

In cazul in care cauzele aparitiei chisturilor ovariene sunt endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice, aceste doua afectiuni pot afecta fertilitatea femeii.

Tipuri de chisturi ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene se dezvolta ca rezultat al ciclului menstrual si se numesc chisturi functionale. Sunt si alte motive care cauzeaza aparitia altor tipuri de chisturi ovariene, insa acestea sunt mai rar intalnite.

Asadar, exista mai multe tipuri de chisturi ovariene, precum:
    – chist ovarian endometriozic sau endometriom;
    – chisturi ovariene dermoide sau chist teratom;
    – chisturi ovariene hemoragice;
    – chistadenoame;
    – chisturi ovariene luteale;
    – chisturi ovariene foliculare.

Chisturile ovariene endometrioide sunt cauzate de endometrioza. Aceasta este o afectiune ce determina cresterea in afara uterului a tesutului care este prezent in interiorul acestuia si care sangereaza in timpul fiecarei menstruatii.

Chistul ovarian dermoid poate contine si componente solide, cum ar fi dinti, formatiuni osoase, tesut gras, foliculi pilosi si glande sudoripare. De aceea, aceste chisturi ovariene sunt considerate formatiuni tumorale benigne. Apar, in general, la femeile mai tinere si pot atinge dimensiuni de pana la 15 cm.

Chistadenoamele sunt de mai multe feluri, unele dintre ele fiind umplute cu lichid apos, pe cand altele cu un fluid care are consistenta de mucoasa. Aceste chisturi sunt mai degraba atasate de ovar si nu cresc in interiorul acestuia. Chistadenoamele ating dimensiuni mari si in majoritatea cazurilor sunt benigne. Totusi, unele dintre ele pot avea celule canceroase.

Ultimele doua exemple, chisturile luteale si cele foliculare, sunt tipuri de chisturi ovariene functionale si sunt cele mai des intalnite.

Chisturile ovariene foliculare apar in procesul de ovulatie. O etapa a ciclului menstrual este eliberarea unui ovul din ovar, ovul care creste intr-un folicul. Atunci cand ovulul atinge maturitatea, foliculul se deschide pentru a elibera ovulul. Se formeaza chisturi ovariene foliculare in momentul in care foliculul continua sa creasca, pentru ca nu se deschide si nu elibereaza ovulul. Aceste chisturi ovariene dispar de la sine in aproximativ 3-4 luni si sunt asimptomatice.

In momentul in care ovulul ajuns la maturitate este eliberat din folicul, se formeaza o structura endocrina temporara, numita corp galben, care secreta o cantitate mare de progesteron. Apar chisturi ovariene luteale in momentul in care foliculul ce a continut ovulul se resigileaza si acumuleaza lichid la interior. Desi aceste chisturi ovariene se resorb dupa cateva saptamani de la aparitie, pot creste destul de mari, avand un diametru de pana la 10 cm.

Complicatiile chisturilor ovariene netratate

Tratamentul chisturilor ovariene poate fi medicamentos sau poate presupune o interventie chirurgicala, laparotomie (invaziva) sau laparoscopie (interventie minim invaziva). Femeile care dezvolta des chisturi ovariene sunt sfatuite de medic sa apeleze la o metoda contraceptiva: pilule, inel vaginal sau plasturi hormonali. Astfel, ovulatia va fi impiedicata, reducandu-se riscul aparitiei de chisturi ovariene.

Chisturile ovariene netratate pot cauza urgente medicale. De cele mai multe ori, urgenta apare atunci cand chistul se deschide sau se desprinde. Simptomele care ar trebui sa trimita femeile care au chisturi ovariene de urgenta la medic sunt:
    – ameteala;
    – durere abdominala spontana severa;
    – febra;
    – hemoragie severa;
    – pierderea cunostintei;
    – respiratie accelerata;
    – stare de slabiciune;
    – stare de voma.

O complicatie a chisturilor este torsiunea ovariana. Aceasta apare in momentul in care chisturile isi maresc foarte mult dimensiunea si determina miscarea si torsiunea ovarului, care este extrem de dureroasa.

De asemenea, ruptura unui chist ovarian poate duce la complicatii precum hemoragie interna si durere insuportabila. Durerea cauzata de chisturi ovariene rupte se instaleaza, de obicei, in timpul actului sexual sau in timpul exercitiilor fizice solicitante.

In cazul in care chistul ovarian este cauzat de o infectie pelviana, se poate forma un abces. Complicatiile survin in momentul in care abcesul se sparge si bacteriile periculoase se imprastie in corp.

Uneori, chisturile ovariene netratate pot deveni canceroase. Acest risc creste odata cu varsta, fiind mai mare in cazul femeilor trecute de menopauza care au chisturi ovariene.

Femeile trebuie sa stie ca nu pot preveni aparitia de chisturi ovariene. Majoritatea chisturilor ovariene functionale nu cauzeaza complicatii si nu necesita tratament, deoarece dispar de la sine. Chisturile benigne sau cele care sunt considerate formatiuni tumorale pot fi eliminate prin interventii chirurgicale. Este important sa se monitorizeze evolutia chisturilor si sa se urmeze intotdeauna sfatul medicului.

Lasă un răspuns