Caderea parului: cauze si tratament

Frecvent intalnita in randul barbatilor, caderea parului este o afectiune dermatologica a foliculilor pilosi care, de cele mai multe ori, este cauzata de factori ce tin de stilul de viata (alimentatie saraca in vitamine, proteine si minerale, poluare si expunere la raze X sau greseli in ingrijirea podoabei capilare).
Aceasta problema poate fi asociata si cu existenta anumitor factori ereditari, cu alte conditii fiziologice sau medicale sau cu anumite modificari hormonale, afectand nu doar persoanele de sex masculin, ci si pe cele de sex feminin. De aceea, caderea parului necesita o analiza aprofundata – cu cat vei cunoaste mai multe despre caderea parului, cu atat vei sti mai bine ce sa faci in cazul in care te confrunti cu aceasta problema si cum sa-i cauti un tratament adecvat.
In cele ce urmeaza, ne-am propus sa prezentam mai pe larg acest subiect. Mai exact, vom vedea impreuna ce este caderea parului, care sunt principalele cauze ale acestei afectiuni si, nu in ultimul rand, ce remedii pentru caderea parului sa alegi.

Caderea parului – informatii generale

Pe parcursul vietii, podoaba capilara trece prin numeroase cicluri de reinnoire (vezi mai multe detalii despre caderea parului). Asadar, caderea parului este absolut normala, firele pierdute fiind inlocuite de un numar similar de fire noi.

Problema apare in momentul in care regenerarea lasa semne vizibile la nivelul scalpului (pielea scalpului devine tot mai vizibila), firele cazute nefiind inlocuite de altele noi. Asadar, daca o sesizezi, atunci inseamna ca te confrunti cu o afectiune medicala. Intalnita si sub numele de alopecie, afectiunea poate fi clasificata in mai multe tipuri, in functie de factorii care stau la baza aparitiei ei.

Tipuri de cadere a parului

Alopecia poate fi involutiva (parul se subtiaza treptat, odata cu inaintarea in varsta), androgenetica (poate aparea inca din adolescenta, reducerea densitatii observandu-se pe intregul scalp, mai mult in zona coloanei), areata (debuteaza subit si afecteaza doar anumite zone, unde firele de par dispar complet), universalis (sunt afectate inclusiv sprancenele si genele) si cicatriceala (apare ca urmare a unor afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi foliculita, celulita sau acneea).
Pe langa aceste tipuri, mentionam si tricotilomania, care este o afectiune de natura psihica (smulgerea intentionata a parului), si effluvium telogen, un dezechilibru in fazele de crestere a firelor de par.

Caderea parului la femei vs. caderea parului la barbati

Caderea parului la barbati este cauzata in principal de mostenirea genetica. Parul se subtiaza si cade deoarece foliculii au o sensibilitate genetica la dihidrotestosteron (DHT). O alta cauza este reprezentata de stilul de viata, multe studii demonstrand faptul ca intre fumat si alopecie, in cazul persoanelor de sex masculin, exista o legatura stransa.
In cazul femeilor, caderea parului este cauzata indeosebi de schimbarile hormonale, carenta de fier si lipsa vitaminei B12 din organism. Un alt factor ce conduce la aparitia acestei afectiuni la femei este si scaderea in greutate, asociata adesea si cu un nivel crescut al stresului.

Principalele cauze ale caderii parului

Pentru a putea gasi un tratament pentru caderea parului, trebuie ca mai intai sa gasesti cauza exacta a problemei. Mai exact, trebuie sa stabilesti daca afectiunea este asociata unor factori ce depind de stilul de viata sau unora independenti de acesta.

Cauze ale caderii parului – factori ce tin de stilul de viata

Principalele cauze ale caderii parului in acest caz sunt: ingrijirea necorespunzatoare a podoabei capilare (coafuri prea stranse, tratamente ce contin substante chimice, stergerea si uscarea incorecte a podoabei capilare); unele medicamente (cele pentru tratarea depresiei, artritei sau cancerului, antihipertensivele si anticonceptionalele, excesul de vitamina A); stresul; o dieta dezechilibrata (un aport nutritiv insuficient).

Cauze ale caderii parului – factori independenti de stilul de viata

Principalele cauze ale alopeciei in acest caz sunt: ereditatea; anumite modificari hormonale (modificari ce apar in sarcina, ca urmare a nasterii sau ca urmare a inceperii menopauzei) si afectiuni tiroidiene (hipo- si hiper- tiroidismul); anumite boli cronice (cum ar fi diabetul sau lupusul); tratamente medicale precum radioterapia.
Daca aparitia alopeciei nu tine de stilul de viata, atunci recomandarea este sa te adresezi medicului de familie in vederea depistarii corecte a cauzei. Acesta te poate indruma catre un medic specialist (endocrinolog, dermatolog etc.) ce iti va prescrie un tratament adecvat.

Caderea parului – tratament naturist sau nu?

Confruntandu-se cu alopecia, un inamic al frumusetii ce aduce multiple neplaceri, multe persoane aleg sa caute produse naturiste. In majoritatea cazurilor, un tratament natural pentru caderea parului chiar da rezultate, insa eficienta lui este strans legata de modul in care este ales si utilizat.
De regula, se opteaza pentru produse naturiste pe baza de plante sau pentru tratamente home made din anumite ingrediente cu efecte dovedite (ulei de ricin, lavanda, ulei de masline si ou, ceai de brusture, urzica, coada calului sau salvie etc.). In cazul in care cauzele caderii parului sunt legate de stilul de viata, atunci remediile naturiste pot fi extrem de utile.
Exista insa situatii in care aceste tratamente, oricat de bune ar fi ele, nu pot conduce la castigarea acestei batalii. Motivul l-am prezentat anterior: depistarea incorecta a cauzei ce declanseaza caderea parului. Daca afectiunea a aparut ca urmare a unor factori independenti de stilul de viata, acestia trebuie sa fie eliminati prin tratamente adaptate lor.
Mai exact, daca alopecia a aparut ca urmare a unei boli tiroidiene, dezechilibrul hormonal din organism trebuie reglat cu medicamente specifice (hormoni tiroidieni sintetici). A aparut din cauza unei afectiuni dermatologice? Atunci aceasta trebuie, la fel, sa primeasca un tratament recomandat de catre un medic specialist dermato-venerolog.
In concluzie, pentru a alege corect un tratament pentru caderea parului, trebuie sa stii exact care este cauza problemei. Dupa ce o vei afla, vei decide daca vei alege produse naturiste sau trebuie, mai intai, sa urmezi alte tratamente.

Lasă un răspuns