Ce inseamna detoxifiere?
Exista momente cand organismul semnaleaza ca ceva nu este in regula in interiorul sau. Astfel ca, durerile de cap, constipatia, senzatia de balonare sau oboseala cronica pot anunta faptul ca organismul este incarcat cu substante toxice, inutile, moment in care este recomandata o cura de detoxifiere.
Detoxifierea organismului presupune eliminarea si neutralizarea toxinelor printr-un procedeu natural, in care un rol important il au colonul, plamanii, ficatul, rinichii si pielea. O practica recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, cura de detoxifiere a devenit un adevarat trend in ultimii ani. Folosita de diferite culturi din intreaga lume, inclusiv in medicina ayurvedica si cea chinezeasca, detoxifierea organismului are rolul de a hrani corpul cu nutrienti sanatosi, de a il proteja de boli si de a ii imbunatati starea generala de sanatate.
De unde vin toxinele?
Intreaga evolutie a umanitatii a adus cu ea si cateva dezavantaje, printre care existenta unor substante care sunt tot mai des intalnite in concentratii mari atat in aer, dar si in hrana. Acestea pot avea consecinte devastatoare asupra organismului uman. Chiar daca este adoptat un stil de viata sanatos, oamenii nu se pot feri in totalitate de efectele toxinelor si pot avea nevoie de o cura de detoxifiere.
In functie de provenienta, substantele daunatoare pot fi impartite in doua categorii – toxine interne si toxine externe. Toxinele interne, cunoscute si sub numele de endogene, provin chiar din corpul uman si pot fi reziduuri rezultate din metabolizarea nutrientilor, resturi minuscule de celule moarte sau alte reziduuri ale organismului. In schimb, toxinele externe sau exogene se refera la toate deseurile provenite din afara organismului, care pot fi inhalate, ingerate sau absorite: smog, particule de fum, fum de tigara, aditivi alimentari, medicamente si multe altele.
Indiferent de mediul din care provin, fie ca sunt din aer sau din apa, din alimentatie, din interiorul corpului sau din medicamente, aceste toxine, prezente in exces in organism, pot duce la aparitia multor tulburari, cum sunt, de exemplu: durerile de cap, alergiile, oboseala, transpiratia excesiva, cresterea in greutate sau balonarea. Pentru contracararea acestor efecte este necesara detoxifierea organismului.
Cand este nevoie de detoxifierea organismului?
Detoxifierea organismului consta in abordarea unei diete speciale, din care sunt eliminate obiceiurile nocive, adoptarea unui program de somn sanatos si un program de miscare si exercitii fizice. In cazul unei detoxifieri mai puternice, programul ar trebui sa includa si anumite alimente detoxifiere, alimente pure, naturale si proaspete, care sunt usor de digerat.
Cura de detoxifiere este recomandata sa se urmeze de cel putin doua ori pe an, de preferat primavara si toamna. Metodele pentru detoxifierea organismului sunt foarte multe, insa principiile de baza sunt aceleasi pentru toate. Acestea fac referire la consumul predominant al unor alimente detoxifiere usoare, naturale, eliminarea alimentelor solide si un aport de lichide de minim 2 litri de apa si ceaiuri zilnic. Pentru ca rezultatele sa fie foarte eficiente, o cura detoxifiere se va adapta in functie de nevoile fiecarei persoane, deoarece nu exista un meniu sau o metoda universal valabila si care sa dea aceleasi rezultate tuturor.
Detoxifierea organismului pe cale naturala
Printre metodele naturale care pot contribui la eliminarea toxinelor din organism se regasesc:
– adoptarea unei diete corespunzatoare – fructele, legumele si cerealele bogate in vitamine si minerale sunt alimente detoxifiere esentiale;
– evitarea anumitor alimente, precum prajelile, alimentele procesate, pline de grasimi sau zaharuri simple, dar si reducerea alimentelor de origine animala;
– hidratarea este esentiala – o hidratare corecta are numeroase beneficii in cura de detoxifiere, aceasta accelerand digestia, contribuind la asimilarea nutrientilor si la eliminarea reziduurilor toxice;
– adoptarea unei diete hipocalorice sau servirea unui dejun prelungit au rolul de a ajuta corpul sa se „odihneasca”, prin evitarea unei digestii lungi si complexe;
– un somn de calitate – in timpul somnului, corpul poate realiza mai usor detoxifierea organismului;
– exercitiile fizice – toxinele din organism sunt eliminate si prin intermediul transpiratiei, astfel ca activitatile fizice, in special cele aerobice, au rolul de a stimula transpiratia si, implicit, de a elimina mai usor substantele toxice;
– administrarea de suplimente si remedii naturiste – utilizarea unor astfel de produse care au rol depurativ si detoxifiant asupra colonului, ficatului si intestinului, este foarte importanta intr-o cura de detoxifiere.
Mediul inconjurator in care oamenii traiesc este plin de substante daunatoare, care sunt asimilate de organism si care il pot afecta in diferite moduri. De aceea, este bine ca cei care isi doresc sa aiba o sanatate de fier sa se foloseasca de toate mijloacele pe care le au la dispozitie pentru a elimina toxinele din corp. In acest sens, una dintre cele mai sigure si eficiente metode este cura de detoxifiere pe cale naturala.