Diareea – cauze si remedii

Diareea este una dintre afectiunile despre care trebuie sa stiti cat mai multe lucruri, pentru a fi in tema cu motivele pentru care apare, dar si pentru a sti care sunt cele mai bune remedii diaree. Este esential sa fiti pregatiti, pentru ca nu se stie niciodata cand va puteti confrunta cu probleme din aceasta cauza.

Diareea poate sa apara atat la copii, cat si la adulti, motiv pentru care nu trebuie sa ii ignorati importanta, ci dimpotriva, sa va documentati temeinic! Mai mult, este important sa luati un tratament diaree corespunzator, care sa va ajute sa restabiliti echilibrul din organism.

Ce este diareea?

Pentru inceput, este esential sa luati in considerare faptul ca diareea este reprezentata de eliminarea mult prea rapida a unor scaune moi, poate chiar apoase. De cele mai multe ori, aceasta problema indica o infectie, iar simptomele apar, in general, fie in timpul vacantelor, fie dupa acestea, atunci cand va schimbati radical alimentatia si nu mai consumati aceleasi produse ca de obicei.

Cate tipuri de diaree exista?

Un alt element extrem de important, de care e bine sa stiti, este acela ca, in functie de modul in care se manifesta, diareea poate fi de doua feluri: acuta sau cronica. Diareea acuta este cea care dispare de la sine dupa doar 2 – 4 zile. Este vorba despre o forma usoara a bolii, de care puteti scapa extrem de repede, fara foarte multe complicatii, respectand doar indicatiile cu privire la alimentatia in diaree.

In schimb, cand diareea persista mai mult de patru zile, ea se transforma intr-o forma cronica si poate sa va indice alte afectiuni mai grave, printre care se numara sindromul colonului iritabil, sindromul de malabsorbtie ori alte tipuri de infectii cronice, boli inflamatorii de la nivelul intestinelor ori postinfectii diverse. Mai mult, trebuie sa aveti in vedere faptul ca printre cele mai frecvente simptome ale diareii cronice se numara durerile abdominale, dar si eliminarea scaunelor moi si apoase.

Pentru ambele tipuri ale bolii exista diverse remedii diaree care pot fi folosite cu succes.

Cauzele diareii

Exista mai multe cauze care pot determina aparitia diareii. Printre cele mai frecvente motive pentru care apare diareea se numara infectiile bacteriene cu Campylobacter, Salmonella typhi, Salmonella, Klebsiella oxytoca sau Plesimonas shigelloides. Aceste tipuri de bacterii ajung in tractul digestiv prin intermediul alimentelor ingerate contaminate, dar si prin intermediul apei contaminate.

Mai mult, va puteti confrunta cu diaree din cauza rotavirusurilor, a parvovirusurilor, a atrovirusurilor sau a enterovirusurilor. Parazitii sunt si ei factori provocatori ai diareii, la fel ca si infectiile fungice, contactul cu metazoarele sau administrarea unor medicamente care au efecte adverse asupra organismului.

Pentru fiecare cauza exista, insa, un tratament diaree.

Simptome

Pentru a putea recunoaste cat mai usor diareea, trebuie sa stiti si care sunt simptomele acesteia. De exemplu, atunci cand simtiti o senzatie de presiune in stomac, greata, dureri abdominale sau crampe abdominale, acestea fiind insotite de scaune moi, cel mai bine este sa va informati cu privire la cele mai bune remedii diaree spre care va puteti indrepta atentia.

Prevenirea diareii

Un alt lucru extrem de important, pe care e bine sa il stiti, este acela ca puteti preveni aparitia diareii prin respectarea unor reguli foarte simple de igiena si conduita. De exemplu, este bine sa va spalati pe maini foarte frecvent, iar atunci cand calatoriti sa va feriti de consumul de apa neimbuteliata, dar si de cuburile de gheata ori de sucurile de fructe. Daca doriti, totusi, sa consumati fructe si legume, asigurati-va ca le spalati cu apa sterila din abundenta.

Mai trebuie sa stiti si faptul ca in mod frecvent trebuie sa tineti cure de probiotice. Acestea va ajuta la mentinerea unei sanatati excelente a tractului digestiv, dar si la reglarea florei intestinale. Atunci cand flora este foarte bine echilibrata, bacteriile nefavorabile actioneaza mult mai bland decat ar face-o in alte conditii.

Diagnosticarea diareii

Pentru a obtine un diagnostic corect, cel mai bine este sa mergeti la medic, obtinand, astfel, si un tratament diaree corespunzator. Tineti minte ca trebuie sa ii furnizati specialistului informatii despre alimentele suspecte pe care le-ati fi putut consuma, dar si detalii despre apa consumata din surse neautorizate. Mai mult, este important si daca ati calatorit recent sau daca ati intrat in contact cu alte persoane care sufera de diaree.

In baza tuturor acestor detalii, veti face analize de laborator. In functie de rezultatele analizelor, medicul poate stabili agentul cauzal, iar ulterior are capacitatea de a decide asupra celui mai bun tratament diaree pe care sa vi-l indice. Doctorul va mai poate recomanda si analize speciale de depistare a virusurilor, bacteriilor sau a parazitilor din materiile fecale.

Foarte rar sunt recomandate si analize de sange, care au scopul de a arata daca aveti numarul de globule albe mare sau daca aveti un nivel al electrolitilor scazut din cauza ca sunteti deshidratati.

Tratament diaree – ce solutii aveti la indemana pentru a va simti bine din nou?

Primul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere in ceea ce priveste tratarea diareii este acela ca trebuie sa incepeti sa va hidratati foarte bine. De asemenea, alimentatia in diaree este si ea foarte importanta. Recomandat este sa consumati apa sau ceai de menta, dar care sa fie neindulcit. Ambele trebuie sa fie consumate in cantitati mici, dar cat mai des posibil.

Pe piata puteti gasi si solutii gata preparate, care au in componenta lor apa si electroniti, ambele extrem de eficiente si destinate rehidratarii orale. Atunci cand doriti sa va evaluati eficienta rehidratarii, trebuie sa monitorizati culoarea urinei: lichidul trebuie sa revina la o nuanta de galben deschis.

O alta forma de tratament diaree este aceea de a introduce in planul alimentar si inhibitori de crampe, precum si inhibitori ai miscarilor intestinale. Atunci cand aveti crampe stomacale foarte puternice, remediile de alinare, care sunt si spasmolitice va ajuta extrem de mult. In functie de cum va simtiti, puteti folosi si diferite medicamente, care sa va ajute sa reduceti din numarul de scaune.

Consumul de antibiotice se numara si el printre tipurile de tratament diaree care va ajuta sa redobanditi echilibrul din organism. In functie de motivul din cauza caruia va confruntati cu astfel de probleme, este posibil ca medicul sa va recomande antibiotice. Acest lucru este benefic, mai ales atunci cand aveti o infectie bacteriana ce trebuie eliminata cat mai eficient.

Nu in ultimul rand, probioticele sunt si ele excelente ca tratament diaree. Le puteti administra sub forma de capsule, iaurturi ori alte tipuri de bauturi, in functie de cum va simtiti mai confortabil. In acest sens, trebuie sa stiti ca probioticele scurteaza diareea acuta cu aproximativ o zi, insa principalul lor scop este acela de a actiona ca remedii diaree.

Care sunt potentialele complicatii ale diareii?

Atunci cand nu cautati la timp remedii diaree, va expuneti unor potentiale riscuri semnificative. De exemplu, va puteti confrunta cu malnutritia, deshidratarea sau pierderea sarurilor minerale din organism. Mai mult, pe lista complicatiilor se afla si afectiunile rinichilor si ale sistemului excretor. Riscati inclusiv sa ajungeti la anemie hemolitica in urma unor episoade severe de diaree, dar si la complicatii neurologice, asa cum sunt trombozele ori hemoragiile intracerebrale.

Alimentatia in diaree – ce este bine sa consumati si ce trebuie sa evitati?

Cand vine vorba despre alimentatia in diaree, trebuie sa fiti extrem de precauti. Doar cu atentie si grija la ce mancati si beti puteti sa incepeti sa va simtiti mai bine. De exemplu, va este permis sa mancati orez fiert, paste fierte, dar si grisine, branza de vaci, mere coapte, supa de pui, dar si legume fierte. Toate alimentele trebuie sa fie cat mai usoare, pentru a va ajuta stomacul sa inceapa sa proceseze din nou. Puteti adauga sare in mancare, insa trebuie sa fiti precauti in privinta cantitatii pe care o folositi.

Mai puteti consuma in alimentatia in diaree si paine prajita, morcovi fierti, toate in portii cat mai mici, consumate ori de cate ori simtiti nevoia. Abia dupa 2-3 zile puteti incepe sa consumati si banane, care sunt extrem de bogate in potasiu, un electrolit care sustine foarte bine hidratarea, dar si pectina. Va mai puteti prepara si supa clara de morcovi, dovlecei, terci de ovaz simplu, gatit doar cu apa fiarta, precum si piept de pui, care este bogat in proteine.

Ulterior, treptat, pe masura ce observati ca scaunele se normalizeaza, puteti incepe sa reveniti la alimentatia obisnuita, cu mentiunea ca trebuie sa ramaneti in continuare vigilenti.

Ce trebuie evitat din alimentatia in diaree?

In ceea ce priveste produsele pe care trebuie sa le evitati in alimentatia in diaree, acestea sunt numeroase. De exemplu, cel mai bine este sa va feriti de alimentele prajite, care sunt foarte grase si cad greu la stomac. In acelasi timp, trebuie sa nu gatiti legumele in ulei, ci mai degraba sa le fierbeti.

Condimentele iuti, dulciurile cu zahar ori indulcitor, alimentele bogate in fibre, asa cum sunt nucile si samburii, dar si cerealele integrale trebuie si ele evitate. Incercati, in acelasi timp sa evitati si alimentele fermentabile, care va pot provoca balonare, asa cum sunt varza, broccoli, conopida, fasolea, usturoiul, ceapa si mazarea.

Medicii va recomanda inclusiv sa incercati pe cat de mult posibil sa evitati apa de la chiuveta, bauturile carbogazoase, dar si bauturile alcoolice. Nici cafeaua nu este buna atunci cand suferiti de diaree, pentru ca va poate accentua starea.

Toate aceste recomandari trebuie sa fie respectate cel putin pana cand simptomele incep sa se mai amelioreze.

Suplimentele alimentare – adjuvant excelent impotriva diareii

Suplimentele alimentare sunt unele dintre cele mai bune remedii diaree, deoarece sustin digestia in mod natural. Unul dintre cele mai recomandate este Gascure, creat special pentru a va ajuta sa aveti din nou o digestie normala, intrucat stimuleaza secretia de suc gastric, dar si enzimele digestive, totodata favorizand si eliminarea gazelor care provin din digestia deficitara. Un alt produs excelent pentru restabilirea frecventei si consistentei scaunelor este Trifyla, fiind un detoxifiant eficient, prin eliminarea toxinelor din intestine.

Pentru adulti, administrarea celor 2 suplimente alimentare trebuie realizata in doze de cate 1-2 tablete de 3 ori pe zi. Este recomandat sa il luati cu 30 de minute inainte de masa sau la nevoie, la o ora dupa masa. Cura nu trebuie sa fie mai scurta de o luna, astfel incat sa puteti observa rezultatele excelente pe care vi le doriti!

Lasă un răspuns