Imunitate – plante antivirale
Cum ne stimulam imunitatea? TOP 14 plante cu proprietati antivirale
Mai ales in sezonul rece, cand virozele ne dau tarcoale, cuvantul imunitate este pe buzele tuturor. Dar ce sunt virusurile? Cum functioneaza sistemul imunitar si in ce masura il putem proteja si stimula?
Virusurile sunt agenti patogeni care se reproduc doar in interiorul celulelor vii si provoaca diverse boli infectioase, dintre care cele mai frecvente sunt racelile, gripa, herpesul, varicela, infectia cu HPV (Human Papiloma Virus), hepatitele si SIDA (cauzata de HIV).
Desigur, vindecarea depinde de un diagnostic prompt si un tratament adecvat, recomandat de medic. Suplimentar, putem utiliza plante cu proprietati antivirale, recunoscute pentru eficienta lor in combaterea virusurilor si sustinerea imunitatii. Folosite ca remedii naturale inca din cele mai vechi timpuri, plantele antivirale inhiba dezvoltarea virusurilor, amelioreaza simptomele si pot fi folosite in siguranta ca adjuvanti pentru tratarea infectiilor, neavand efecte secundare.
Iata cele mai folosite plante care stimuleaza IMUNITATEA si combat INFECTIILE:
1. Ghimbir. Cunoscuta radacina aromata si picanta este nelipsita din gastronomia asiatica, dar beneficiile sale nu se opresc la gustul special pe care il confera mancarii, ci are o sumedenie de calitati:
- impiedica virusii sa intre in celulele gazda si sa se dezvolte;
- combate si trateaza simptomele de raceala si gripa, decongestioneaza sinusurile si calmeaza inflamatiile la nivelul gatului,
- favorizeaza eliminarea toxinelor si curata sistemul limfatic;
- reduce greata, combate inflamatia si ulcerul;
2. Ginsengul. Folosit din vechime in medicina traditionala chineza, s-a dovedit eficient in combaterea mai multor virusuri, precum hepatita A si B, herpes, virusul respirator sincitial (VRS), care provoaca infectii respiratorii, norovirusul sau virusurile coxsackie (care cauzeaza, printre altele, meningoencefalita, o infectie severa a creierului).
3. Usturoiul este utilizat la scara larga in multe zone ale lumii si nu doar pentru savoarea oferita mancarii, ci si ca remediu pentru numeroase afectiuni:
- are actiune antivirala, antibacteriana, antiparazitara, antifungica, antioxidanta, antiinflamatoare, anticancerigena, hipoglicemianta;
- combate gripa, herpesul, pneumonia virala si rinovirusul, vindeca negii cauzati de papilomavirus uman (HPV);
- stimuleaza activitatea celulelor imunitare si reduce riscul de cancer;
- contribuie la controlul hipertensiunii arteriale si regleaza nivelul colesterolului.
Cum alicina, principala substanta activa din usturoi, se degradeaza la caldura, pentru a profita de toate beneficiile, se recomanda a fi consumat proaspat. Traiasca mujdeiul! J
4. Oregano este folosit intens in gastronomia mediteraneana si are proprietati medicinale, culinare si cosmetice, putand fi consumat ca atare, in uleiuri sau in extract alcoolic. Iata ce beneficii ofera:
- dezactiveaza virusurile si induce regresia infectiilor virale, precum norovirusul uman, virusul herpes simplex tip-1 (HSV-1), rotavirus (frecvent la sugari si copii) sau virusul respirator sincitial;
- are efect antibacterian, antifungic, antialergic si antiparazitar;
- combate inflamatiile si tumorile, protejand celulele impotriva stresului oxidativ si astfel previne imbatranirea precoce, afectiunile cardiovasculare, diabetul, cancerul.
5. Busuiocul este pe cat de parfumat, pe atat de eficient ca remediu antiviral impotriva virusurilor herpetice, hepatitei B si enterovirusului. Cunoscut si sub numele de tulsi, busuiocul stimuleaza activitatea celulelor imunitare.
6. Fenicul. Planta aromatica cu eficienta antivirala dovedita impotriva virusurilor herpetice si parainfluenza de tip 3 (PI-3), feniculul intareste sistemul imunitar si reduce inflamatia.
7. Lemn dulce. Folosit de mii de ani in medicina traditionala chineza, lemnul dulce combate HIV, RSV, herpesul si coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV), care provoaca un tip grav de pneumonie. De asemenea, este excelent ca remediu profilactic si curativ in gripe si hepatite, amelioreaza tusea, durerile in gat si oboseala suprarenala.
8. Roinita – planta medicinala folosita de obicei in ceaiuri, condimente sau uleiuri esentiale datorita capacitatii sale de a combate gripa aviara, virusurile herpetice, HIV-1 sau enterovirusul 71, care poate cauza infectii severe la sugari si copii.
9. Menta. Pe langa o sursa de ceai aromat, menta are si certe calitati antivirale si antiinflamatoare, fiind inclusa in extracte, tincturi si unguente care trateaza natural infectiile, de la un guturai banal pana la virusul respirator sincitial. Datorita mentolului, este benefica mai ales in afectiuni respiratorii, favorizand decongestionarea sinusurilor.
10. Rozmarinul. Da, il adaugam in sosuri, la fripturi si garnituri, dar are si calitati terapeutice datorita numerosilor compusi benefici, inclusiv acidul oleanolic, care combate eficient gripa, hepatita A, virusul herpes simplex, ba chiar si HIV.
11. Papadia. Considerata indeobste buruiana, papadia are multiple proprietati medicinale, inclusiv antivirale, impotriva gripei, hepatitei B si HIV. In plus, studiile arata ca inhiba replicarea unui virus exotic, transmis de tantari, care provoaca febra dengue, afectiune ce se manifesta cu febra mare, varsaturi si dureri musculare, putand fi chiar fatala.
12. Curcuma. Originara din sud-estul Indiei, nu doar ca este condimentul-vedeta al oricarui curry, ci are si proprietati antiinflamatorii, antioxidante, antivirale si anticancerigene: conform studiilor, curcumina inhiba virusul HIV si sustine imunoterapia in cancer. Totodata, s-a constatat ca are si efecte terapeutice antidepresive: pacientilor cu tulburare depresiva majora care au participat la un studiu clinic li s-au ameliorat simptomele in decurs de 4-8 saptamani dupa tratamentul cu curcumina.
13. Galbenelele neaose sunt celebre in special ca remediu pentru afectiuni dermatologice, dar au si proprietati antivirale, antibacteriene si antioxidante demonstrate stiintific: combat virusurile, bacteriile si inflamatiile si protejeaza organismul de efectul radicalilor liberi.
14. Frunzele de maslin sunt nu doar un simbol biblic al pacii, ci au si proprietati antibacteriene, antimicotice si antivirale. Pe langa raceala comuna, combat diverse boli infectioase, precum meningita, pneumonia, hepatita B, Candida, malaria, gonoreea sau tuberculoza. In plus, blocheaza replicarea virusurilor si tin la distanta agentii patogeni si daunatorii, fiind recomandate in special pentru tratarea infectiilor urinare, dentare si ale urechii (otite).
Utilizare
Desi nu exista inca suficiente dovezi ca plantele antivirale pot inlocui medicamentele (iar diferentele in metodele de cultivare si extragerea compusilor activi reduc din precizia tratamentului), studiile continua sa demonstreze ca ajuta organismul sa lupte cu virusurile si infectiile. Oricum, consultati medicul inainte de administrare.
Condimentele utilizate in gastronomie busuiocul, oregano, usturoi, ghimbir pot fi usor incluse in alimentatia zilnica, in ceaiuri, sosuri sau uleiuri aromatice.
Multe dintre aceste plante antivirale se regasesc in compozitia remediilor naturale ayurvedice, fie in suplimente sub forma de tablete, fie in siropuri, pentru diverse afectiuni: respiratorii, gastro-intestinale, hepato-biliare, imunologice, metabolice, cardiovasculare, osteo-articulare, dermatologice, urinare, genitale sau chiar parazitoze, remedii potrivite pentru copii, adulti si varstnici deopotriva.
Sanatate si armonie din plin va dorim!
Surse:
- Dr. Axe, Use Antiviral Herbs to Boost Immune System & Fight Infection: https://draxe.com/nutrition/antiviral-herbs/
- https://nutricion360.es/salud/plantas-antivirales
- https://drsoleil.fr/plantes-antivirales/