Invinge anxietatea apeland la tratamente naturiste
Anxietatea afecteaza milioane de oameni in fiecare zi, pe intregul glob. Numai in Romania, au existat peste 300.000 de cazuri de anxietate inregistrate in 2019, femeile fiind de doua ori mai susceptibile sa fie diagnosticate cu tulburari de anxietate decat barbatii.
Cele mai frecvente simptome ale anxietatii sunt: gandurile coplesitoare, senzatia de tensiune in piept, transpiratia, tensiunea arteriala crescuta si panica. Cu totii suntem familiarizati cu sentimentele de anxietate, dar simptomele pot varia de la individ la individ. Astfel ca, sunt oameni care se pot simti blocati emotional si psihic atunci cand vine vorba despre a pleca neprevazut de acasa sau de a intalni oameni noi.
Calitatea vietii este afectata constant in aceasta situatie, iar nevoia de tratamente pentru anxietate este mai mare ca niciodata. Cum produsele farmaceutice nu au avut efectele dorite, oamenii s-au indreptat catre tratamentele naturiste pentru a combate eficient anxietatea. Pe langa faptul ca ajuta la anxietate, multe remedii naturiste sunt recunoscute si pentru alte beneficii.
De-a lungul timpului, s-au efectuat numeroase studii stiintifice legate de tratamentele naturiste pentru anxietate. Pe de-o parte, unii cercetatori sustin efectele benefice indiscutabile ale plantelor asupra psihicului si intregului organism uman. Altii considera ca suplimentele pe baza de plante au efect placebo.
Cu toate acestea, multi psihologi si psihiatri recunosc ca remediile naturale (ceaiul de musetel, uleiul esential de lavanda sau practicile meditative) pot ajuta la ameliorarea simptomelor usoare de anxietate. De asemenea, oamenii sustin ca plantele medicinale le-au oferit echilibru emotional, psihic si fizic.
Am alcatuit o lista cu cele mai eficiente tratamente naturiste pentru anxietate cu beneficii semnificative:
Meditatia
Multe studii au aratat ca meditatia ghidata este eficienta in reducerea simptomelor de anxietate. Cel mai important lucru este ca puteti vedea rezultate semnificative dupa o sesiune de doar zece minute pe zi.
Nu trebuie decat sa va asezati intr-o pozitie relaxanta, sa inchideti ochii si sa respirati profund. Puteti incepe cu meditatiile ghidate, disponibile pe YouTube si rezultatele nu vor inceta sa apara. Aceasta deconectare de la cotidian va fi benefica pentru minte si trup.
Uleiul esential Vetiver
Vetiver este o planta originara din India si a fost folosita inca din Antichitate pentru a vindeca diverse afectiuni, printre care si anxietatea.
Are proprietati calmante si purificatoare, ceea ce i-a adus denumirea de “ulei de linistire”. Puneti 1 pana la 2 picaturi de ulei esential 100% pur de vetiver pe mana, piept sau gat pentru a calma senzatiile de anxietate, nervozitate sau panica. Daca nu doriti sa-l aplicati direct pe piele, il puteti adauga in apa, in timp ce faceti baie, pentru si mai multa relaxare.
Uleiul esential de lavanda
Nu mai este un secret pentru nimeni ca lavanda are efecte calmante, mai ales in cazul celor care sufera de insomnii si depresie. Cercetatorii au descoperit ca administrarea unor capsule de 80 mg de ulei esential de lavanda atenueaza anxietatea, tulburarile de somn si depresia. Uleiul esential de lavanda nu interactioneaza cu alte medicamente si nu are efecte adverse. Pentru a ameliora stresul, inspirati ulei esential de lavanda 100% pur sau aplicati ulei de lavanda in spatele urechilor, pe tample sau pe partea din spate a gatului.
Reduceti aportul de zahar si de alimente procesate
Prajiturile, produsele de patiserie, sucurile din comert, mancarea de tip fast-food, prajelile, mezelurile trebuie evitate atunci cand vine vorba de calmarea simptomelor de anxietate.
Zaharul si carbohidratii rafinati gasiti in alimentele procesate pot aduce modificari ale nivelului de zahar din sange pe parcursul zilei, ceea ce poate duce la simptome de anxietate si la un control scazut asupra acestor stari.
Ashwagandha
Aceasta este una dintre cele mai puternice plante in vindecarea ayurvedica si este denumita frecvent “ginsengul indian”. Ashwagandha stimuleaza functia creierului, reduce nivelul zaharului din sange si ajuta la combaterea simptomelor de anxietate si depresie.
Este o planta care revitalizeaza corpul, combate anxietatea fara a provoca somnolenta si ajuta la stabilizarea raspunsului organismului la stres. O doza de 500-600 mg de ashwagandha pe zi, timp de 6-12 saptamani, poate reduce anxietatea si scade probabilitatea de insomnie la persoanele cu tulburari de stres si anxietate.
Radacina de Valeriana
Pe baza studiilor din domeniu, s-a constatat ca aceasta planta creste in mod natural cantitatea de acid gamma aminobutiric (GABA) din creier, ce ajuta la reglarea celulelor nervoase si la calmarea anxietatii. Medicamentele benzodiazepine functioneaza exact in acelasi mod.
Daca beti un ceai de valeriana cu 30 minute inainte de culcare, veti putea combate insomnia in mod natural. Pentru ceai, inmuiati 3 grame de radacina de valeriana uscata intr-o cana cu apa fierbinte timp de 10 pana la 15 minute.
Radacina de valeriana pare sa functioneze cel mai bine dupa ce ati consumat-o in mod regulat timp de doua saptamani, dar nu mai mult de o luna.
Magneziul
Magneziul indeplineste multe functii: transforma alimentele in energie, ajuta la relaxarea muschilor si sporeste comunicarea dintre creier si celelalte organe ale corpului.
In perioadele de stres sau anxietate, corpul creste de fapt eliminarea de magneziu si de aici apar senzatia de epuizare si lipsa puterii de concentrare.
Deficienta de magneziu este frecventa la adulti, astfel ca, in combaterea anxietatii, puteti lua in considerare administrarea de suplimente cu magneziu.
Magneziul in formele de chelat, citrat sau clorura este cel mai benefic, deoarece, sub aceste forme, organismul le asimileaza cel mai bine. Incepeti cu o doza mica si cresteti daca este necesar in functie de simptomele de anxietate pe care le aveti.
Complexul de vitamine B
Vitamina B6 ar trebui considerata un remediu natural pentru simptomele anxietatii, deoarece unul dintre semnele deficitului de B6 este anxietatea in sine. Vitamina B6 ajuta la stimularea starii de spirit, la echilibrarea nivelului de zahar din sange si la mentinerea unui sistem nervos sanatos.
Vitamina B5 sustine glandele suprarenale, reducand considerabil nivelul de stres si anxietate.
Vitamina B9 (acidul folic) si vitamina B12 sunt importante in echilibrarea starilor de spirit depresive.
Inainte la a apela la orice tip de tratament naturist pentru anxietate, va recomandam sa cereti sfatul unui medic.