Metroragia sau sangerarea uterina anormala

In fiecare luna, femeile trec printr-o etapa fireasca a ciclului menstrual, care dureaza cateva zile si care este un proces sanatos, ce asigura buna functionare a organismului: menstruatia. Ce se intampla, insa, atunci cand apar sangerarile uterine anormale, neregulate, in afara menstruatiei?

Ciclul menstrual normal, care dureaza intre 21 si 35 de zile, este declansat de hormoni, iar sangele pierdut in timpul menstruatiei provine din uter. Sangerarea aparuta intre menstruatii este un semnal de alarma dat de catre organism, iar femeile care se confrunta cu asa ceva ar trebui sa consulte un medic specialist.

Sangerarea uterina din afara perioadei menstruale poarta numele de metroragie. Studiile arata ca peste 13% dintre femei sunt afectate de metroragie la un moment dat, iar majoritatea dintre acestea au varsta mai mare de 40 de ani. Sangerarea uterina anormala poate indica prezenta unei afectiuni mai grave si de aceea trebuie luata in serios.

Ce este metroragia si ce o cauzeaza? Ce complicatii pot surveni in urma sangerarilor uterine anormale? Raspunsurile acestor intrebari pot fi gasite in detaliu in informatiile urmatoare.

Ce trebuie sa stii despre metroragie?

Pentru a intelege mai bine metroragia, trebuie sa se cunoasca informatii despre cum se desfasoara ciclul menstrual normal. In fiecare luna, mucoasa uterina se ingroasa, pregatindu-se pentru o eventuala conceptie. Ovulul, atunci cand este fertilizat de spermatozoid, se implanteaza in mucoasa uterina, aparand astfel sarcina. In cazul in care ovulul nu este fertilizat, acesta este eliminat prin sistemul reproducator, in timpul menstruatiei, cand uterul se contracta – proces declansat de hormoni. Menstruatia normala are o durata de cateva zile, pana la o saptamana.

Asadar, ce este metroragia? Principalul simptom al metroragiei este sangerarea usoara spre abundenta intre perioadele menstruale regulate. Femeile afectate de metroragie pot avea sau nu dureri abdominale, similare cu cele din timpul menstruatiei.

In cazul in care o femeie se confrunta cu sangerari de acest tip sau daca sangereaza dupa instalarea menopauzei, aceasta trebuie sa consulte medicul. Specialistul ii va face un control amanuntit, iar dupa ce va pune diagnosticul, va explica ce este metroragia si va investiga cauzele aparitiei acestei afectiuni.

Toate femeile care au menstruatie sunt incluse in categoria de risc in ceea ce priveste metroragia. Totusi, avand in vedere ca riscul aparitiei unor tumori maligne creste odata cu varsta, femeile trecute de menopauza ar trebui sa fie mai ingrijorate daca observa aparitia sangerarilor uterine anormale.

Alte aspecte care mai trebuie stiute despre metroragie sunt cauzele care conduc la instalarea acesteia, simptomatologia specifica, dar si complicatiile asociate cu aceasta afectiune.

Cauzele care conduc la instalarea metroragiei

Metroragia este o afectiune care necesita efectuarea mai multor investigatii pentru a stabili cauza exacta care a condus la sangerarea uterina anormala. Pentru ca factorii care favorizeaza aparitia metroragiei sunt extrem de diversi, medicul specialist nu se poate pronunta in aceasta privinta doar in urma unui simplu consult ginecologic, acesta fiind motivul pentru care cere investigatii suplimentare. In functie de suspiciunile medicului si de istoricul medical al pacientei, medicul poate solicita teste de laborator si teste imagistice.

Exista mai multe cauze care pot duce la aparitia metroragiei, iar acestea sunt:
    – dezechilibrele hormonale;
    – endometrioza;
    – afectiuni ale uterului si ale colului uterin;
    – infectii la nivelul aparatului reproducator;
    – complicatii legate de sarcina;
    – boli cronice;
    – unele metode contraceptive;
    – medicamente pentru subtierea sangelui;
    – uscaciunea vaginala;
    – alte boli.

Dezechilibrul hormonal care cauzeaza metroragia poate fi legat de administrarea pilulelor contraceptive, de o problema endocrina, de o problema a ovarelor sau de hormoni care actioneaza la nivelul creierului.

Endometrioza este o afectiune caracterizata prin cresterea tesutului uterin in afara uterului, iar aceasta este o cauza des intalnita a metroragiei.

De asemenea, daca uterul sau colul uterin sunt afectate de fibroame, inflamatie, tesut cicatrizat sau polipi, toate acestea pot reprezenta cauze ale instalarii metroragiei. In cazuri mai grave, cancerul este cel care cauzeaza metroragia, iar acesta poate sa fie de urmatoarele tipuri:
    – al trompelor uterine;
    – de col uterin;
    – endometrial;
    – ovarian;
    – vaginal;
    – vulvar.

Metroragia poate fi cauzata si de infectii la nivelul aparatului reproducator, iar cel mai des intalnite sunt candidoza, chlamydia, gonoreea si negii genitali. Infectiile aparatului reproducator apar in urma contactului sexual neprotejat, pot fi declansate de dusurile vaginale sau de boala inflamatorie pelvina, care inflameaza organele reproducatoare si provoaca cicatrici la nivelul acestora.

Complicatiile legate de sarcina care conduc la aparitia metroragiei sunt avortul spontan sau o sarcina extrauterina. Sarcina ectopica sau extrauterina apare in afara cavitatii uterine, atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in alta parte.

Dintre bolile cronice care cauzeaza metroragie se pot aminti afectiunile legate de glanda tiroida, tulburari ale coagularii sangelui si diabetul de tip II. De asemenea, medicatia administrata pentru subtierea sangelui, de exemplu suplimentele alimentare pe baza de ginseng sau aspirina, este un factor care favorizeaza aparitia metroragiei.

In afara de pilulele contraceptive, mai sunt si alte metode de contraceptie care pot cauza metroragie, iar un exemplu in acest sens este dispozitivul intrauterin.

Alte boli si afectiuni care cauzeaza metroragia sunt:
    – adenomioza;
    – boli cauzate de glanda hipofiza;
    – boli cauzate de glandele suprarenale;
    – cervicita;
    – leucemia;
    – sindromul ovarelor polichistice;
    – torsiunea tubului falopian;
    – uterul marit;
    – uterul retrovers;
    – vaginita.

Exista si alte cauze mai rar intalnite care pot favoriza aparitia metroragiei. Acestea sunt:
    – fluctuatiile mari de greutate;
    – inserarea unui obiect in vagin;
    – perioadele extrem de stresante.

Cele mai cunoscute simptome specifice metroragiei

Simptomatologia este usor de recunoscut odata ce s-a aflat ce este metroragia.

Astfel, avand in vedere faptul ca un ciclu menstrual considerat normal dureaza intre 21 si 25 de zile, cu o medie de 28 de zile, iar durata normala a menstruatiei, adica a sangerarii propriu-zise, este de maximum o saptamana, cu o medie de 4-5 zile, iar in acest timp se pierd aproximativ 80 de ml de sange, orice “abatere” de la acest proces poate fi considerata o sangerare uterina anormala.

Asadar, sangerarile in afara ciclului menstrual sunt, de fapt, principalele simptome ale metroragiei. In cazul in care metroragia se manifesta intr-un mod agresiv, adica sangerarile sunt dese si abundente, pot sa apara si alte simptome, precum starea generala de slabiciune si oboseala cronica.

Metroragia si complicatiile ei

In general, sangerarile abundente si care apar in perioade atipice, adica intre menstruatii, sunt un motiv de ingrijorare, deoarece pierderea unei cantitati mari de sange dauneaza intotdeauna functionarii normale a organismului.

In unele cazuri, sangerarile uterine anormale dispar de la sine. Cu toate acestea, este indicat consultul medical, deoarece cauza care a declansat aparitia metroragiei poate necesita un tratament. Ignorarea acestei probleme nu trebuie luata in calcul, deoarece complicatiile aparute pot pune viata in pericol.

Asadar, care sunt semnele care indica aparitia complicatiilor cauzate de metroragie? Pentru a elimina orice suspiciune, o femeie trebuie sa consulte medicul atunci cand:
    – sangerarea apare in timpul sarcinii;
    – sangerarea apare dupa menopauza;
    – intre menstruatiile regulate apar sangerari abundende si care, aparent, nu au nicio cauza;
    – metroragia este insotita de simptome precum durere abdominala acuta, stare de slabiciune, ameteala, febra sau varsaturi.

Una dintre complicatiile metroragiei este anemia. Anemia presupune micsorarea numarului de celule rosii din sange, celule care sunt esentiale nu numai pentru functionarea corecta a organismului, ci si pentru sustinerea functiilor vitale. Motivul? Globulele rosii sunt cele care transporta oxigenul catre toate organele vitale.

Alte complicatii asociate cu metroragia, care sunt considerate in acelasi timp si cauze, sunt cancerul, avortul spontan si sarcinile ectopice. Pe langa faptul ca aceste complicatii pot afecta fertilitatea, ele sunt periculoase si pentru ca pun in pericol viata.

Pentru a evita complicatiile, este vital ca femeile afectate de metroragie sa consulte cat mai repede un medic specialist. Acesta va investiga problema si va determina cauzele care au dus la aparitia metroragiei, recomandand tratamentul adecvat. Daca nu se pot determina cauzele, medicul ii va prescrie pacientei un tratament medicamentos menit sa reduca riscul aparitiei complicatiilor. Tratamentul poate consta in administrarea de:
    – pilule contraceptive;
    – antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
    – terapie cu varianta sintetica a progesteronului.

Pilulele contraceptive ajuta la reglarea nivelului hormonilor, progesteronul ajuta la subtierea peretelui uterin si reduce fluxul menstrual, iar antiinflamatoarele nesteroidiene reduc durerea provocata de metroragie, ajuta la coagularea sangelui si limiteaza fluxul menstrual.

Este important ca femeile sa isi monitorizeze atent ciclul menstrual si sa anunte medicul daca observa schimbari notabile, mai cu seama sangerari intre menstruatii. De asemenea, femeile cu varsta de peste 18 ani trebuie sa mearga periodic la medicul ginecolog pentru controale de rutina si pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau. Aceleasi recomandari sunt valabile si pentru femeile cu varsta mai mica de 18 ani, dar care sunt active din punct de vedere sexual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *