Pietre la rinichi – cauze si tratament

Rinichii mentin echilibrul delicat al fluidelor, acizilor si componentelor alcaline din organism, prin acumularea de cantitati suplimentare de apa, sodiu, potasiu si alte elemente. Functionarea necorespunzatoare a rinichilor poate duce la anemie, slabirea oaselor, hipertensiune si la un risc mare de infectii.

Calculi renali – formare

Pietrele la rinichi (calculii renali) apar atunci cand in organism exista un dezechilibru intre apa, saruri, minerale si alte substante din urina. Cel mai adesea, se dezvolta din cauza cresterii nivelului de calciu. Totodata, printre cauzele care favorizeaza formarea pietrelor la rinichi se numara lipsa unei hidratari corespunzatoare a organismului, consumarea in cantitati excesive a unor alimente, cum sunt ciocolata sau legumele verzi etc. La randul sau, alimentatia este unul dintre principalii factori care influenteaza formarea pietrelor la rinichi.

Acestea apar in urma consumului unor alimente ale caror resturi nu pot fi eliminate din organism si care se transforma in cristale. Majoritatea acestora sunt compuse din calciu si oxalati, fosfati, acid uric sau cistina. De fapt, calculii renali sunt aglomerari de cristale in rinichi sau in caile urinare, ce se formeaza din sarurile si mineralele transportate de urina. Dimensiunile acestora sunt variabile, de la cativa milimetri la cativa centrimetri.

Semne ce anunta prezenta calculilor renali

Prezenta calculilor la nivelul tractului urinar devine simptomatica atunci cand acestia blocheaza partial sau complet calea urinara. Migrarea unei pietre din rinichi pana la vezica urinara presupune strabaterea unui conduct lung – ureterul de aproximativ 24-28 cm si gros de aproximativ 8-9 mm.

In functie de dimensiunile pietrei, ea poate strabate facil sau dificil ureterul. In ultima situatie poate provoca mici sangerari in urina, durere, uneori greata si voma sau se poate bloca la nivelul acestuia, necesitand interventie de specialitate. Blocarea completa a unui rinichi (blocajul renal), poate duce in timp la pierderea completa a functiei acestuia sau, mai grav, la infectarea urinei care stagneaza. Infectia se poate raspandi in organism si poate duce la septicemie, ce poate fi fatala.

Asa cum am spus, pietrele la rinichi se fac simtite atunci cand se desprind din rinichi si incep sa se deplaseze prin tractul urinar. Durerea care o genereaza poarta numele de colica renala si este atat de puternica, incat a fost asociata cu durerea pe care o resimte o femeie in timpul nasterii. Durerea se simte mai intai in spate sau intr-o parte (sub ultimele coaste), confundandu-se deseori cu lombosciatica, iar cand piatra paraseste rinichiul si coboara spre uter, durerea iradiaza spre zona abdominala inferioara si spre organele genitale.

Barbatii albi prezinta un risc mai mare de a face pietre la rinichi decat alte grupuri. De asemenea, si istoricul familial predispune spre aceasta afectiune. Cu toate acestea, controlul periodic si tratamentul (unde este cazul) ajuta la prevenirea formarii pietrelor.

Prevenirea reaparitiei pietrelor la rinichi

Pentru a preveni reaparitia pietrelor la rinichi, este de preferat sa evitati: consumul de alimente bogate in oxalati, inclusiv ciocolata, cafeaua instant, ceaiul, fasolea, fructele de padure sau cartofii dulci.

Numeroase studii au aratat ca persoanele supraponderale au un risc semnificativ mai crescut de a face calculi renali comparativ cu cele cu o greutate normala. Astfel, s-a demonstrat ca eliminarea surplusului de kilograme, prin adoptarea unei alimentatii echilibrate si prin miscare, joaca un rol important in prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Mancarea sanatoasa previne formarea calculilor renali; alimentatia trebuie sa fie compusa din fructe, legume, nuci, lactate degresate si cereale integrale. Calculii renali sunt asociati cu un risc crescut de diabet, greutate corporala peste medie, hipertensiune si alte boli cardiace.

Tratament pentru pietre la rinichi

Cel mai bun mod de a indeparta pietrele la rinichi este consumul constant de lichide. Indiferent de tipul de pietre cu care te confrunti, este important sa consumi cat mai multe lichide, iar apa este cea mai potrivita in acest caz. Ar trebui sa bei cate un pahar de lichid la fiecare ora si cel putin 300 ml de apa, daca te trezesti in timpul noptii.

Pentru sanatatea cailor urinare, specialistii din laboratoarele Star International Med au creat urmatorul remediu natural, din plante medicinale indiene: URINOSALM Tablete.

Acest supliment alimentar recomandat in tratamentul pietrelor la rinichi contine un amestec de plante, cunoscute pentru proprietatile lor diuretice, analgezice, antiinflamatorii si antibacteriene. Dintre acestea amintim Boerhaavia diffusa, Bergenia ligulata si Piper cubeba. Efectele sinergice ale plantelor, reunite in produsul Urinosalm, ne ofera un remediu natural excelent in pastrarea sanatatii rinichilor, a tractului urinar, contribuind la reducerea inflamatiilor si infectiilor asociate problemelor urinare.

Lasă un răspuns