Spondiloza – ce este si cum o tratam corect
Spondiloza este un termen medical pe care, cu siguranta, il cunoasteti daca va confruntati cu diverse forme de degenerare ale coloanei vertebrale. Este vorba despre un proces natural, prin care puteti trece pe masura ce inaintati in varsta. Conform medicilor, astfel de probleme apar cu precadere dupa 40 de ani.
Citind informatiile de mai jos, puteti descoperi cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stiti despre aceasta boala, care sunt cele mai importante remedii spondiloza, dar si cum o puteti preveni. Astfel, veti fi pregatiti in cazul in care va veti confrunta cu ea!
Ce este spondiloza?
Este important de stiut ce este spondiloza, deoarece, in timp, oasele si ligamentele de la nivelul coloanei vertebrale se uzeaza si riscati sa dezvoltati osteoartrita. Mai mult, discurile intervertebrale se degenereaza si incep sa se slabeasca, ceea ce inseamna ca puteti suferi de hernie de disc ori de discuri bombate.
Conform medicilor, spondiloza poate sa apara in zona gatului, in partea superioara ori mijlocie a spatelui, dar si in partea inferioara a spatelui. Dintre acestea, spondiloza cervicala si cea lombara sunt cele mai frecvente forme pe care le puteti dezvolta. Spondiloza toracica nu cauzeaza nici macar simptome in majoritatea cazurilor.
Acum ca stiti ce este spondiloza, veti sti si cand este cazul sa va adresati medicului.
Care sunt cauzele aparitiei spondilozei?
Un alt element extrem de important, pe care trebuie sa il aveti in vedere, este acela ca spondiloza poate fi cauzata de mai multi factori, dincolo de inaintarea in varsta. De exemplu, este important sa luati in considerare cauzele genetice – daca aveti pe cineva in familie care a suferit de aceasta afectiune, atunci sunteti predispusi sa o dezvoltati la randul vostru.
Mai mult, din cauza vatamarilor bruste ori neasteptate, aparute in urma unei activitati care necesita efort fizic, va puteti confrunta cu modificari la nivelul coloanei vertebrale.
Fumatul, consumul excesiv de alcool pe termen lung, obezitatea si sedentarismul sunt si ele printre cauzele care pot conduce la aparitia bolii. Alaturi de acestea se mai afla si realizarea constanta a unor miscari ce supun coloana vertebrala la tensiune, dar si la conducerea autoturismului fara o pauza pe parcursul unei perioade indelungate. Nici ridicarea obiectelor grele nu va ajuta – recomandat este sa gasiti solutii practice prin care sa ridicati lucrurile cu ajutorul unor suporturi.
Simptomele spondilozei
Pentru a sti cum sa depistati cat mai usor simptomele spondilozei, trebuie sa stiti care sunt acestea. In majoritatea situatiilor, prima data veti simti durere la nivelul spatelui. Aceasta este cauzata de discurile intervetebrale umflate ori de hernia de disc. Daca, in schimb, suferiti de spondiloza cervicala, atunci veti resimti durere la nivelul gatului, la ceafa. La inceput, durerea poate fi mai intensa, mai ales daca petreceti foarte mult timp in picioare sau sunteti obositi, insa dupa ce va odihniti, nivelul durerii scade.
Printre simptomele de care mai este bine sa stiti se numara si durerile de cap, starile de ameteala, problemele de mentinere a echilibrului atunci cand stati in picioare, dar si intepenirea gatului sau rigiditatea. Nu este exclus sa simtiti dificultati in a va misca membrele ori intreaga coloana vertebrala dupa o perioada lunga de repaus. Nu uitati nici de parestezii, adica furnicaturile care pot aparea la nivelul bratelor si umerilor ori in alte zone care va sunt afectate.
Cum se face diagnosticarea in vederea obtinerii unui tratament spondiloza?
In cazul in care aveti unul sau mai multe dintre simptomele anterior mentionate, cel mai bine este sa mergeti la doctor cat mai repede cu putinta. Un specialist va poate ajuta sa scapati de durere si sa va recapati echilibrul fizic si psihic.
Este bine sa stiti ca medicul va examineaza fizic si neurologic. In acest fel, acesta isi poate da seama de motivul pentru care intampinati probleme si va sti care este cel mai bun tratament spondiloza pe care sa vi-l prescrie.
Cum are loc examinarea fizica?
Din punct de vedere al examinarii fizice, nu trebuie sa va fie teama. Doctorul nu va face decat sa va analizeze atent si in detaliu coloana vertebrala, pentru a-si da seama daca aceasta are sau nu o forma corecta. Cel mai probabil, veti fi nevoiti sa va asezati in diferite pozitii, asa cum va indica medicul. Mai mult, specialistul va palpa coloana, pentru a-si da seama daca exista zone care sunt mai sensibile ori zone in care simtiti durerea. Umflaturile pot fi, astfel, extrem de usor depistate.
Sunt radiografiile necesare?
Raspunsul este unul pozitiv, intrucat cu ajutorul acestora, medicii vor vedea daca osteofitele sunt prezente la nivelul coloanei sau daca discurile intravertrebrale s-au subtiat in timp.
Care sunt cele mai populare tipuri de tratament?
Din fericire, aveti la dispozitie mai multe tipuri de tratament spondiloza care sa va amelioreze durerile sau chiar sa le elimine de tot.
→ Fizioterapia
Fizioterapia este una dintre primele recomandari ale medicilor, intrucat va ajuta sa reduceti durerile pe care le resimtiti din cauza spondilozei. Mai mult, cu ajutorul exercitiilor potrivite va puteti tonifia musculatura vertebrala si va puteti imbunatati mobilitatea coloanei cervicale. Indirect, veti actiona eficient si impotriva durerilor de cap, insa trebuie sa fiti constanti cand vine vorba despre sedintele la care trebuie sa mergeti. Daca sariti peste una dintre sedinte, rezultatele vor intarzia sa apara. Ascultati cat mai mult posibil sfatul kinetoterapeutului cu care lucrati si faceti toate exerctiile pe care vi le indica. Acestea sunt adaptate in functie de nevoile personale.
→ Terapiile alternative
Printre tratamentele la care mai puteti apela se numara si terapiile alternative de combatere a spondilozei. Acestea au un rol antiinflamator extrem de important, contribuind totodata la relaxarea musculaturii. De exemplu, in functie de indicatiile doctorului, puteti apela cu incredere la terapia cu laser, care are efecte rapide si extrem de eficiente pentru diminuarea durerii, dar si pentru decontractarea musculaturii. Mai exista si terapii care functioneaza pe baza de curenti diadinamici, adica folosesc curentii electrici, dar si terapia cu ultrasunete, care este excelenta pentru dilatarea vaselor de sange, reducerea inflamatiilor, dar si destinderea muschilor.
→ Medicamentele
Tratamentul medicamentos este ideal, in special atunci cand va confruntati cu dureri insuportabile din cauza carora nu va puteti desfasura nici macar activitatile de zi cu zi. Aveti grija, insa: in majoritatea cazurilor, dupa ce terminati medicamentele, este indicat sa faceti si kinetoterapie, pentru a va reveni cat mai usor.
Printre cele mai des folosite medicamente pentru tratarea spondilozei se numara analgezicele, care va calmeaza durerea, dar si antiinflamatoarele si medicamentele care ajuta la relaxarea muschilor.
→ Interventii chirurgicale
Interventiile chirurgicale va sunt recomandate numai atunci cand afectiunile sunt foarte avansate. Nu va faceti grij, insa: nu se ajunge de foarte multe ori la aceasta solutie. Daca, totusi, medicul considera ca o astfel de interventie este necesara, atunci aveti la dispozitie foraminotomia cervicala, ce consta in indepartarea unei cantitati de tesut, cu scopul de a extinde deschiderile necesare radacinilor nervoase. Va mai puteti orienta si catre procedura de indepartare a osteofitelor, prin intermediul careia va sunt indepartate formatiunile osoase ce ating nervul si care va provoaca dureri si stari de disconfort fizic.
In cazul in care, deocamdata, nu aveti suficient timp la dispozitie pentru a merge la doctor, atunci este bine sa consumati ceai de ghimbir, suplimente ce contin gheara-diavolului ori extracte din scoarta de salcie alba. Astfel de produse sunt remedii spondiloza eficiente, insa nu trebuie sa interactioneze cu substantele pe care le contin alte medicamente pe care le luati pentru tratarea altor afectiuni.
Puteti preveni problemele la coloana?
Din pacate, daca aveti deja pe cineva in familie care sufera din cauza spondilozei, nu puteti preveni aparitia acesteia. In schimb, aveti la dispozitie cateva trucuri datorita carora puteti diminua durerile sau puteti intarzia aparitia acestora.
De exemplu, este bine sa faceti in mod constant sport, sa mergeti pe jos ori de cate ori aveti ocazia si sa nu conduceti niciodata mai mult de 3-4 ore fara sa faceti o pauza. Incercati sa dormiti intotdeauna intr-o pozitie corecta si sa adoptati o postura mai buna atunci cand stati la birou. In acelasi timp, este bine sa evitati ridicarea unor greutati mult prea mari, pentru a nu va accidenta.
Cunoscand cat mai multe lucruri despre ce este spondiloza, care sunt motivele din cauza carora apare, dar si cum o puteti depista, aveti posibilitatea de a reduce considerabil din durerile pe care le veti resimti la un moment dat. Consultand un medic de specialitate puteti inclusiv sa descoperiti remedii spondiloza extrem de eficiente, datorita carora va veti putea redobandi echilibrul si confortul la nivel fizic.
Datorita modului in care a evoluat medicina, astazi aveti la dispozitie o gama larga de tipuri de tratament spondiloza cu ajutorul carora va puteti simti mult mai bine intr-un timp scurt. Nu intarziati vizitele la doctor atunci cand considerati ca este necesar, pentru a nu va agrava starea de sanatate!