Tot ce trebuie sa stii despre sindromul colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil este una dintre afectiunile cel mai des intalnite la populatia adulta – o boala raspandita in intreaga lume, care poate afecta dramatic stilul de viata al pacientilor si care poate provoca inclusiv complicatii nedorite.
Colonul are un rol foarte important in organism si este direct legat de stomac prin intestinul subtire. La nivel de colon se produc ultimele procese ale digestiei, avand loc transformarea alimentelor. Colonul are un diametru de 3-8 cm si o lungime de 1.6 metri, situandu-se in cavitatea abdominala si avand un rol important in curatarea organismului de materiile de care nu mai are nevoie.
Despre sindromul colonului iritabil – informatii generale
Sindromul colonului iritabil este una dintre cel mai des intalnite tulburari intestinale si afecteaza in general 10-15% din intreaga populatie. Cele mai multe persoane care se confrunta cu un colon iritabil sunt trecute de 50 de ani, cu precadere femei, dar afectiunea nu ocoleste nici copiii.
Pacientii afectati de sindromul colonului iritabil experimenteaza contractiile muschilor intestinali neregulate, caz in care reziduurile almentare se misca in colon cu mare dificultate. Acest lucru inseamna ca la nivelul colonului se vor acumula materii care perturba procesul normal de defecatie si de digestie.
Sindromul colonului iritabil este o afectiune dificil de integrat in anumite norme si care se caracterizeaza prin prisma celor mai des intalnite simptome colon iritabil, care provoaca diaree, flatulenta, durere abdominala si care apar atat inainte de defecare, cat si dupa mese.
Colonul iritabil este cea mai frecventa tulburare intestinala care nu se manifesta prin leziuni de tesuturi sau celulare. Afectiunea este insotita de disconfort, durere abdominala si, de regula, nu evolueaza catre boli foarte grave, cum este cancerul de colon.
Unul dintre cel mai des intalnite motive pentru consultul gastroenterologic, sindromul colonului iritabil este o afectiune cronica ale carei cauze nu sunt pe deplin cunoscute, dar care poate fi mentinuta sub control prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
Colon iritabil – cauze
Sindromul de colon iritabil se manifesta de-a lungul vietii in functie de severitate, de alegerile alimentare, precum si stilul de viata al pacientilor. Cauzele exacte ale aparitiei sindromului de colon iritabil nu sunt cunoscute, dar pot fi caracterizate la modul general.
Alimentatia pacientilor cu sindromul colonului iritabil
Alimentatia pacientilor ce sufera de colon iritabil reprezinta cea mai frecventa cauza a aparitiei acestei afectiuni. O dieta dezechilibrata ce include frecvent alimente precum varza, conopida, broccoli, bauturi carbogazoase, fasole, grasimi sau produse bogate in gluten provoaca o sensibilitate la nivelul colonului.
Stresul la care sunt supusi pacientii cu sindromul colonului iritabil
O alta cauza a aparitiei sindromului de colon iritabil este stresul. Anxietatea accentueaza simptomele de colon iritabil, mai ales in conditiile in care oamenii sunt din ce in ce mai afectati de grija continua fata de probleme ce tin de sanatate, job sau familie.
Fluctuatii hormonale ale pacientilor cu sindromul colonului iritabil
Pacientii cu sindromul de colon iritabil manifesta un nivel al estrogenului scazut si un nivel al progesteronului ridicat, ceea ce determina aparita balonarii, constipatiei si crampelor abdominale.
Sedentarismul si modul de viata al pacientilor ce sufera de colon iritabil
Sedentarismul si statul in sezut perioade prelungite sunt alte cauze frecvente ale aparitiei sindromului de colon iritabil.
Abuzul de medicamente antibiotice sau antiacide
Abuzul de medicamente antibiotice si antiacide deregleaza flora intestinala si determina aparitia sindromului de colon iritabil. Sindromul colonului iritabil este cauzat si de folosirea laxativelor un timp indelungat.
Contractii musculare in intestin si inflamatii la nivelul intestinului
Sindromul de colon iritabil se manifesta si din cauza contractiilor musculare in intestin, care pot fi puternice si care pot provoca gaze, diaree si balonare. Pe de alta parte, pacientii care sufera de colon iritabil pot sa sufere si de inflamatii.
Infectii sub forma unor gastroenterite
Sindromul de colon iritabil poate fi precedat si de gastroenterite, de infectii la nivelul stomacului provocate de bacterii si de virusuri.
Schimbarile la nivelul bacteriilor din intestin
Microflora persoanelor care sufera de colon iritabil difera de microflora persoanelor sanatoase. Bacteriile din intestin joaca un rol important in buna functionare a intregului sistem digestiv, iar cand exista dereglari, consecintele nu vor intarzia sa apara.
Colon iritabil – simptome frecvente
Printre cele mai frecvente simptome colon iritabil, atat la adulti, cat si la unele cazuri de indigestie copii, se numara:
– constipatia si diareea – cele mai frecvente simptome colon iritabil includ episoadele alternative de constipatie si diaree;
– durerea abdominala, care dispare dupa defecatie – de regula, sindromul colonului iritabil se manifesta atat la adulti, cat si in episoadele de indigestie copii, prin durere abdominala care dispare imediat dupa ce persoana afectata merge la toaleta;
– senzatia de balonare si gaze intestinale – balonarea si gazele intestinale reprezinta simptome colon iritabil foarte neplacute si des intalnite;
– mucus prezent in scaun – in cazul manifestarii sindromului de colon iritabil, apare adesea mucusul in scaun, de culoare verde sau galbena;
– defecarea incompleta sau imperioasa – pacientii care se lupta cu un colon iritabil foarte „suparator” pot manifesta anomalii legate de defecatie;
– oboseala cronica – oboseala cronica se manifesta adesea in cazul pacientilor adulti care sufera de sindromul colonului iritabil sau in cazurile frecvente de indigestie copii;
– anxietate, depresie – depresia si anxietatea sunt simptome colon iritabil des intalnite la pacientii care sufera pe termen lung de aceasta afectiune;
– tulburari ale activitatii sexuale – unora dintre pacientii care sufera de sindromul de colon iritabil le este afectata chiar si viata sexuala;
– dureri de cap si tulburari de somn – durerile de cap si tulburarile de somn apar atat la pacientii adulti in perioadele severe de indigestie, cat si in episoadele de indigestie copii;
– greata si varsaturi – una dintre cele mai frecvente simptome colon iritabil este greata, insotita sau nu de varsaturi;
– dificultati la deglutitie si pierdere in greutate- in episoadele grave de indigestie copii si in cazul pacientilor adulti care sufera de colon iritabil, se pot manifesta dificultatea la inghitire si pierderea in greutate.
– durere persistenta, care nu trece odata cu eliminarea gazelor intestinale – in randul celor mai des intalnite simptome colon iritabil se numara si durerea persistenta, care nu trece la eliminarea gazelor, ci doar la defecare, simptom valabil si in episoadele de indigestie copii.
Colon iritabil – remedii si tratamente la indemana
Pentru a trata sindromul de colon iritabil este necesara in primul rand diagnosticarea acestuia de catre medicul specialist. Acesta poate recomanda colonoscopie, teste de laborator, o endoscopie, ecografia abdominala si chiar tomografia abdominala. In cazurile mai grave se recomanda biopsia.
Aceste teste au menirea de a ajuta medicii specialisti sa stabileasca cea mai buna varianta de tratament colon iritabil. Concret, in functie de stadiul de dezvoltare al bolii, medicii pot stabili un tratament colon iritabil care poate consta in:
– medicamente;
– regim alimentar;
– probiotice;
– tratamente naturiste.
Medicamente alopate
Medicamentele alopate folosite in tratamentul sindromului de colon iritabil pot fi de mai multe tipuri: antispastice, laxative, antidiareice, medicamente antidepresive si agenti psihotropi in doze minime. Cele doua din urma sunt folosite pentru a reduce semnalele daunatoare transmise de intestin catre creier. De asemenea, medicamentele antibiotice si antiinflamatorii sunt folosite in formele de colon iritabil insotite de infectii bacteriene.
Regim alimentar
Sindromul de colon iritabil nu necesita numai tratamente alopate, ci si schimbarea stilului de viata. In primul rand, este indicata eliminarea alimentelor care provoaca senzatiile de rau la nivelul colonului. De asemenea, se recomanda un stil de viata mai putin sedentar, cu un regim alimentar care sa includa:
– carne de vitel;
– carne de pasare;
– peste;
– legume verzi;
– cereale;
– oua;
– supe de zarzavat;
– fructe;
– cat mai multa apa;
– sucuri naturale;
– ceaiuri de plante laxative.
Tratament colon iritabil cu probiotice
Un tratament colon iritabil extrem de eficient este cel care include prebiotice si probiotice, care au un efect excelent asupra microbiomului intestinal si care actioneaza asupra barierei intestinale.
Tratamente naturiste
Nu in ultimul rand, medicii recomanda si tratament colon iritabil de tip naturist pentru a elimina toate simptomele neplacute ale acestei afectiuni. De exemplu, Trifyla este un complex de trei plante active pentru detoxifierea colonului, care se administreaza cu 30 de minute inainte de mesele principale, cate una sau doua tablete de trei ori pe zi.
Acest tratament naturist reduce manifestarile neplacute in cazul pacientilor care sunt diagnosticati cu colon iritabil, reduce flatulenta, spasmele, crampele si balonarea, precum si disconfortul abdominal. De asemenea, tratamentul ajuta si la imbunatatirea digestiei, la absorbtia nutrientilor si la mentinerea echilibrului florei intestinale, avand o actiune benefica pe termen lung asupra intregului organism, nu numai a colonului.