Tusea productiva – Cum scapam de ea?

Ce simptome are tusea productiva? Cum o diferentiem de cea seaca? Care sunt remediile cu care poate fi combatuta tusea productiva la adulti? Dar la copii? Cu siguranta te-ai confruntat cel putin o data cu aceasta afectiune suparatoare, iar informatiile urmatoare iti vor fi de folos daca esti in cautarea unor remedii eficiente impotriva tusei productive.

Ce este tusea productiva?

Tusea productiva se mai numeste si tuse umeda. In comparatie cu tusea seaca, aceasta produce sputa, adica este insotita de mucus ce provine de la nivelul plamanilor sau al sinusurilor. Prin tuse productiva, organismul elimina iritantii, acesta fiind, de fapt, un reflex si un mecanism de aparare. Reflexul de tuse este declansat de fluidul acumulat in caile respiratorii.

Adesea, cei care se confrunta cu o astfel de tuse, adulti sau copii, au o senzatie neplacuta in piept atunci cand tusesc, asemanatoare unei presiuni. Tusea productiva este insotita si de respiratie suieratoare, acesta fiind un alt simptom care o diferentiaza de cea seaca.

Doua dintre cele mai frecvente cauze ale tusei productive sunt infectiile respiratorii si afectiunile pulmonare cronice. Dintre infectiile respiratorii care cauzeaza tuse productiva, pot fi amintite pneumonia, raceala si bronsita acuta. In aceste cazuri, tusea productiva poate fi insotita si de alte simptome, precum stare generala proasta, febra, oboseala si dureri in gat.

In alte cazuri, tusea productiva poate semnala prezenta unor afectiuni mai grave, cum sunt BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica) sau insuficienta cardiaca congestiva, caracterizata de scurgerea de lichid in plamani, ce cauzeaza tuse productiva si respiratie suieratoare.

Persoanele care se confrunta cu tuse productiva pot apela la remedii pentru a o ameliora si combate. Totusi, atat la adulti, cat si la copii, este important sa se administreze tratamentul corect, care nu inhiba reflexul de tuse. In caz contrar, sputa se poate acumula in plamani, ceea ce duce la complicatii, precum infectii si dificultati de respiratie. Asadar, este nevoie de remedii care sa creasca eficienta tusei, astfel incat caile respiratorii sa fie curatate in mod corespunzator. In acelasi timp, cele mai bune remedii pentru tuse productiva actioneaza si asupra iritatiei din gat, eliminand disconfortul resimtit.

Tusea productiva – remedii copii

Tuseaseaca sau productiva, este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care parintii se prezinta cu copiii la medicul pediatru. In cele mai multe cazuri, medicul nu poate face prea multe lucruri, mai ales daca este vorba despre o infectie virala, care trebuie sa isi urmeze cursul. Parintii sunt sfatuiti sa mearga la medic mai ales atunci cand este vorba despre tuse la copii cu varsta de sub 6 luni. Altfel, la ceilalti copii, tusea productiva poate fi tratata acasa.

Daca tusea productiva nu are o cauza grava, exista remedii care pot fi administrate copiilor fara prescriptie medicala. Cel mai potrivit remediu pentru copii este un sirop eficient in combaterea tusei productive. Micutii sunt mult mai receptivi la administrarea unui tratament sub forma de sirop, iar acest tip de remediu nu implica nici efecte secundare.

Copiilor li se poate administra in siguranta un sirop de tuse a carui formula este bazata pe plante naturale, asa cum este Coughend. Este un produs obtinut din plante medicinale indiene, folosite adesea in medicina Ayurvedica. Cele mai importante efecte pe care le are acest sirop in cazul tusei productive sunt:
    – decongestionarea cailor respiratorii;
    – facilitarea respiratiei normale;
    – fluidizarea secretiilor bronsice si eliminarea acestora;
    – reducerea iritatiei si a senzatiei neplacute de la nivelul gatului.

Acest sirop este potrivit pentru copii cu varsta de peste un an si se administreaza conform urmatoarelor indicatii:
    – copii cu varsta intre 1 si 3 ani – ½ lingurinta (2.5 ml), de doua ori pe zi;
    – copii cu varsta mai mare de 3 ani – o lingurinta (5 ml), de doua ori pe zi.

Este recomandat ca siropul sa fie administrat fie cu o jumatate de ora inainte de masa, fie la o ora dupa masa.

Alte remedii care pot ajuta copiii in ameliorarea tusei productive sunt baile de aburi cu durata de 5-10 minute, mierea (administrata doar copiilor cu varsta de peste un an), hidratare corespunzatoare cu ceaiuri si apa, utilizarea unui umidificator de aer in camera copilului sau toaleta nazala prin irigare.

Tusea productiva – remedii adulti

In general, remediile recomandate pentru copii sunt eficiente si in cazul adultilor care se confrunta cu tusea productiva. Este si cazul siropului mentionat anterior, Coughend, care poate fi administrat si adultilor. Bineinteles, doza zilnica recomandata este diferita. In afara de efectele mentionate anterior, un sirop bun care amelioreaza tusea productiva la adulti mai aduce si alte beneficii, precum:
    – creste capacitatea naturala de autoaparare a organismului;
    – este eficient in profilaxia si terapia infectiilor respiratorii;
    – protejeaza sanatatea intregului aparat respirator.

Eficienta acestui sirop in ameliorarea tusei productive este data de efectul plantelor medicinale din formula sa. Cateva dintre acestea, alaturi de beneficiile pe care le aduc, sunt:
    – kakra singhi – expectorant excelent;
    – frunze de vasa – fluidifica secretiile bronhice;
    – busuiocul indian – expectorant cu proprietati antihistaminice;
    – radacina de lemn dulce – inhibitor al iritatiilor tractului respirator.

Pe langa exemplele de mai sus, siropul de tuse mai contine alte 11 plante cu multiple efecte benefice asupra organismului, dar si un ingredient specific medicinei Ayurvedice in cazul tusei si bronsitei: Tankan Bhasma sau boratul de sodiu. Pentru o administrare corecta, adultilor li se recomanda sa consume cate 1-2 lingurite de sirop, de 2-3 ori pe zi.

Lasă un răspuns