Tusea seaca: simptome, cauze, tratament

Tusea este un reflex natural, fiind modalitatea prin care organismul curata plamanii si caile respiratorii. In functie de particularitatile pe care le are, tusea poate fi seaca sau productiva. In cazul in care tusea este insotita de expectoratii, avem de a face cu o tuse productiva, in caz contrar vorbim despre tusea seaca.

In comparatie cu cea productiva, tusea seaca este mult mai persistenta si deranjanta. Tusea seaca poate sa apara din diverse motive, de la raceli comune, alergii si astm, pana la reflux gastrointestinal, iar in unele cazuri cauza poate fi ascunsa. Indiferent de situatie, o tuse seaca persistenta afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice si, mai ales, programul de somn.

Din informatiile urmatoare, cei care se confrunta cu tusea seaca pot afla mai multe detalii despre posibilele cauze ale acestei afectiuni, dar si despre modalitati de tratament.

Ce este tusea seaca?

Tusea seaca, numita si neproductiva, este o tuse care nu vine insotita de flegma sau mucus, poate provoca o senzatie de gadilare in gat si este adesea amplificata de iritatii prezente la nivelul gatului.

Tusea seaca poate fi acuta sau cronica. La adulti, o tuse seaca ce dureaza peste opt saptamani este clasificata ca fiind tuse cronica persistenta. La copii, o tuse care persista intre doua si patru saptamani este considerata tuse acuta prelungita. Daca depaseste patru saptamani, este vorba despre o tuse cronica.

Cauze

Principalele cauze ale tusei seci sunt infectiile tractului respirator, sinuzita, pneumonia si inflamatiile cauzate de iritanti sau alergeni. Iritantii sau alergenii pot fi praful, fumul toxic de tigara sau particulele poluante din atmosfera. Insa, tusea seaca poate fi cauzata si de boli mai grave. Pentru o mai buna intelegere a cauzelor, dar si pentru o abordare corecta a tratamentului cand vine vorba de tuse seaca, acestea pot fi impartite in mai multe categorii, dupa cum urmeaza:
    – cauze care tin de afectiuni pulmonare;
    – cauze care tin de boli infectioase;
    – cauze care tin de mediu sau stil de viata;
    – cauze care tin de alte afectiuni medicale.

Bolile care afecteaza plamanii pot cauza tuse seaca. Doua dintre cele mai grave situatii sunt generate de prezenta cancerului pulmonar sau de un embolism pulmonar. Desi durerea in piept si dificultatile respiratorii sunt cele mai comune simptome, un embolism poate fi insotit si de tuse seaca instalata brusc. In ceea ce priveste cancerul pulmonar, se estimeaza ca jumatate dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala au ca simptom tusea seaca.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale tusei seci este reprezentata de bolile infectioase. Infectiile tractului respirator superior, adica racelile comune, pot cauza tuse seaca persistenta pana la patru saptamani. In acelasi timp, cel mai comun simptom al bronsitei este tusea seaca.

In ceea ce priveste stilul de viata, fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze ale tusei seci. Explicatia este simpla: fumatul irita tractul respirator, ceea ce rezulta in tuse seaca si persistenta.

Alte afectiuni ale sanatatii care cauzeaza tuse seaca sunt apneea si astmul. Exista studii care arata legatura dintre apnee si tuse seaca cronica, iar in ceea ce priveste astmul, nu toti cei diagnosticati cu aceasta boala au ca simptom tusea seaca. In general, atunci cand tusea seaca insoteste astmul, aceasta apare dupa expunerea la iritanti, precum fumul sau aerul rece.

Simptome

Caracteristicile pe care le are tusea seaca sunt usor de recunoscut. Cei care se confrunta cu o astfel de tuse pot observa urmatoarele simptome:
    – senzatia de gadilare persistenta in gat;
    – absenta mucusului;
    – tuse care se accentueaza in timpul noptii;
    – iritabilitate;
    – sete excesiva si senzatia de uscaciune in gura;
    – gat iritat;
    – voce ragusita;
    – dificultati la ingerarea alimentelor;
    – senzatia de oboseala si de slabiciune;
    – durere sau senzatie de sufocare in piept, daca tusea este persistenta;
    – absenta respiratiei suieratoare sau a congestiei (comparativ cu tusea productiva, in care acestea sunt prezente).

Tratament

Disconfortul cauzat de tusea seaca nu poate fi trecut cu vederea. Din fericire, exista mai multe metode de tratament disponibile, care pot ameliora cu succes simptomele cauzate de tusea seaca.

In general, tratamentul recomandat de catre medic variaza in functie de cauza care a determinat aparitia tusei, insa exista remedii care functioneaza la scara larga, indiferent de motivul care cauzeaza tusea seaca. Concret, un sirop de tuse potrivit poate fi utilizat cu succes in tratamentul tusei seci, insa daca exista suspiciuni cu privire la cauza tusei si daca aceasta poate fi asociata cu o boala mai grava, se recomanda sfatul medicului specialist.

Exista siropuri de tuse care pot fi folosite pe post de remedii impotriva tusei seci atat la adulti, cat si la copii, datorita faptului ca sunt produse naturale, realizate doar din plante medicinale. De exemplu, eficienta anumitor plante medicinale indiene, utilizate in medicina Ayurvedica, este dovedita in astfel de cazuri. Cateva dintre acestea, impreuna cu efectele benefice pe care le au, sunt:
    – kakra singhi – o planta excelenta utilizata in remedii pentru toate tipurile de probleme respiratorii, inclusiv tuse seaca si astm;
    – vasa – are actiune antihistaminica, dilateaza bronhiile si relaxeaza traheea;
    – piperul indonezian – are efecte antiseptice si lupta impotriva bacteriilor patogene care provoaca afectiuni ale tractului respirator;
    – toporasii – o planta ceva mai cunoscuta, cu proprietati antivirale si antibacteriene, folosita adesea in remedii pentru raceala, gripa sau astm bronsic, cu scopul de a ameliora tusea seaca.

Un sirop natural, care contine aceste plante, dar si altele cu efecte asemanatoare, poate fi administrat cu succes atat copiilor, cat si adultilor, pentru a combate tusea seaca. In cazul in care tusea este extrem de persistenta si dureaza peste patru saptamani la copii sau peste opt saptamani la adulti, se recomanda investigatii suplimentare si o vizita la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *