Ciroza hepatica – simptome, cauze, remedii si tratament

Virusul hepatic B (HVB) este responsabil de infectarea a apx. 2 milioane de oameni la nivel mondial, conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii). Din acest numar, apx. 650.000 de persoane mor anual din cauza cirozei sau cancerului hepatic, iar alte aproape 130.000 din cauza hepatitei acute. Datele ingrijoratoare ne atrag atentia asupra faptului ca trebuie sa acordam mai multa importanta sanatatii noastre si sa invatam sa prevenim, in loc sa cautam ajutor abia atunci cand simptomele, oricare ar fi ele, devin de netrecut cu vederea.

In prezentul articol vom discuta despre ciroza hepatica, afectiune ce poate fi cauzata atat de hepatita virala cronica B, cat si de hepatita C si D, de abuzul de alcool etc. Inainte de a face acest lucru, pentru o mai buna intelegere a subiectului trebuie sa mentionam rolul in organism a organului afectat, si anume ficatul.

Ficatul, un organ complex

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, avand peste 500 de functii, dintre care: de procesare si stocare a glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor si sarurilor minerale; de stocare a vitaminelor A, D, E, K si B12, a fierului si zaharurilor; de sinteza si secretie de bila (produs important in digestie si in absorbtia nutrientilor); de transformare a unor substante toxice in produsi nontoxici s.a.m.d.

Ficatul ori de cate ori este afectat (indiferent ca este vorba despre alcoolism sau despre alta boala) nu isi mai poate indeplini bine rolurile. Celula Hepatica lezata incearca sa se vindece , prin fibroliza iar in acest proces se formeaza tesutul cicatricial (tesut fibros) – pe masura ce se formeaza tot mai multe astfel de tesuturi, starea organismului se degradeaza.

Ciroza hepatica – definitie

Cu cat sunt mai multe tesuturi cicatriciale, deci cu cat este mai avansat gradul de fibroza cu atat functiile ficatului sunt mai afectate. Ciroza hepatica este de fapt etapa tardiva de cicatrizare a organului. Chiar daca este o afectiune ireversibila, diagnosticarea la timp si tratarea cauzei sunt esentiale pentru evitarea daunelor suplimentare.

Una dintre principalele cauze ale cirozei hepatice este reprezentata de alcoolismul cronic. Acesta este o boala ce produce inflamarea ficatului. O alta cauza este reprezentata de existenta unei forme de hepatita (C, B si D). Cel mai frecvent, responsabil de aparitia cirozei este VHC (virusul hepatic C), aproximativ 1 din 4 persoane cu acest virus dezvoltand in timp ciroza.

Alte cauze pentru ciroza hepatica:

• Steatohepatita nonalcoolica (NASH): o afectiune ce presupune acumularea de grasimi la nivelul ficatului, provocand inflamatia acestuia;
• Hemocromatoza: afectiune ereditara ce presupune absorbtia si stocarea unei cantitati prea mari de fier de catre organism;
• Boala Wilson: afectiune genetica ce apare ca urmare a unei mutatii, ce se manifesta prin stocarea in cantitati mari a cuprului in organism;
• Atrezia biliara: o malformatie a cailor biliare, ce se manifesta prin hepatomegalie si icter obstructiv, fiind rar intalnita;
• Fibroza chistica: o afectiune monogenetica datorata unor defecte ale genei CFTR, ce altereaza functia mai multor organe din corp (plamani, stomac, pancreas etc.).

Simptome ciroza hepatica

In cazul in care nu exista leziuni hepatice extinse, simptomele cirozei pot fi usor trecute cu vederea. Cand insa tesuturile cicatriciale sunt in numar mare, pacientii pot manifesta: oboseala, paloare, lipsa poftei de mancare, dispnee, greata si varsaturi, pierderea sau cresterea brusca in greutate, febra, diaree, icter, sangerare frecventa si reducerea libidoului.

Tot semnale ce anunta aceasta afectiune sunt depozitele (pete galbene) in zona ochilor (din cauza colestazei), aparitia echimozelor, eritemul palmar (inrosirea palmelor), durerile abdominale, urina de culoare mai inchisa si prezenta sangelui in scaun. Cum in stadiul incipient boala nu poate fi usor depistata, efectuarea controalelor periodice devine obligatorie. De regula, ciroza este descoperita in urma efectuarii analizelor de rutina sau cu ajutorul ecografiilor abdominale.

Remedii si tratament pentru ciroza hepatica

Tratamentul cirozei hepatice difera de la un caz la altul, in functie de cauza bolii si de gravitatea acesteia (de cat este de extinsa deteriorarea hepatica). Cum leziunile sunt ireversibile, scopul oricarui tratament ramane insa acelasi: de a incetini procesul de deteriorare si de a evita aparitia complicatiilor.

De exemplu, in cazul in care cauza este alcoolismul cronic, pacientul va trebui sa opreasca de tot consumul de alcool, chiar si in cantitati mici, fiind toxic pentru ficat. Pentru cei care sufera de boala ficatului nonalcoolic, tratamentul implica controlarea nivelurilor glicemiei si eliminarea kilogramelor in plus, iar daca ciroza este provocata de o forma de hepatita, se impune tratamentul specific, cu medicamente ce limiteaza deteriorarea celulelor ficatului.

In tratamentul cirozei pot fi utilizate si remediile naturiste, insa cu cea mai mare atentie si doar dupa consultarea medicului specialist. Dintre cele mai bune remedii pentru citoza hepatica le mentionam pe cele ce au la baza urmatoarele ingrediente: silimarina (rol de detoxifiere si regenerare), papadia (frunzele sunt bogate in vitamine, potasiu si zinc, protejand ficatul), anghinarele (mentin structura normala a ficatului), colina (un nutrient ce contribuie in metabolismul grasimilor), curcumin (inhiba actiunea toxinelor si atenueaza leziunile) etc.

De regula, cele mai bune remedii pentru ciroza sunt cele pe baza de plante medicinale. Rolul lor este de a sprijini buna functionare a ficatului si de a-l ajuta sa se refaca. Pentru mai multe detalii despre aceste suplimente, nu ezitati sa ne contactati.

Lasă un răspuns