Cum invingi cearcanele? Metode la indemana
Desi cearcanele nu reprezinta o problema grava de sanatate, acestea sunt, cu siguranta, o problema de natura estetica. Cearcanele pot da falsa impresia ca persoana care le are sufera de o problema de sanatate sau ca este extenuata si stresata tot timpul. In plus, prezenta cearcanelor imbatraneste chipul, adaugand cel putin cinci ani la varsta reala.
Vestea buna este ca exista cateva metode care pot fi folosite pentru a scapa de cearcane sau, cel putin, pentru a le reduce. Desi nu toate aceste tratamente ofera rezultate permanente, prin folosirea lor constanta aspectul cearcanelor se poate reduce considerabil si zona ochilor poate avea un plus de luminozitate.
De ce apar cearcanele?
De cele mai multe ori, motivul pentru care femeile nu reusesc sa scape de cearcane este faptul ca nu exista o singura cauza pentru aparitia acestora, care poate fi identificata si combatuta imediat.
Lipsa somnului, consumul inadecvat de apa (deshidratarea), consumul excesiv de alcool, stresul si lipsa unei diete echilibrate – toti acesti factori care tin de stilul de viata pe care il adopta o persoana pot contribui la aparitia cearcanelor. De asemenea, inaintarea in varsta este o alta cauza a aparitiei cearcanelor.
Cearcanele inseamna, de fapt, hiperpigmentarea aparuta la nivelul ochilor, care poate fi cauzata cel mai adesea de expunerea la soare fara folosirea unei creme cu factor de protectie solara, de fumat, de lipsa unei rutine sanatoase de somn si de genetica.
Alte cauze ale aparitiei cearcanelor sunt alergiile sezoniere si congestia nazala, care pot contribui la o circulatie proasta in zona pleoapei inferioare, ceea ce rezulta in dilatarea vaselor de sange. Cand vasele de sange din zona ochilor se dilata, acestea devin mai mari si mai inchise la culoare.
Cea mai buna metoda de identificare a motivelor pentru care apar cearcane este piscarea zonei de sub ochi si ridicarea usoara a pielii. Daca pielea isi mentine culoarea inchisa, problema este cauzata de hiperpigmentare. Pe de alta parte, daca pielea isi imbunatateste aspectul atunci cand este ridicata, problema este cauzata de vasele de sange dilatate. In ambele cazuri, o crema anticearcane este primul pas spre diminuarea aspectului cearcanelor.
Intelegand de ce apar cearcanele, se pot adopta metode eficace pentru a le estompa. Uneori poate fi vorba despre schimbari in alimentatie si in stilul de viata, iar alteori trebuie folosita o crema anticearcane care sa aiba in compozitie ingrediente active corespunzatoare.
5 metode cu care nu dai gres in lupta cu cearcanele
Expertii in dermatologie sustin ca cea mai buna reteta pentru a invinge cearcanele este reprezentata de o combinatie dintre tratamente cosmetice corespunzatoare, produse de calitate pentru ingrijirea tenului si adoptarea unui stil de viata sanatos. Iata 5 metode sigure, care pot fi folosite cu succes in lupta cu cearcanele!
1. Alege un centru estetic in care sa faci tratamente dermatologice
Uneori, daca cearcanele sunt prea pronuntate, pe langa crema anticearcane se pot folosi si tratamente cosmetice menite sa ofere un plus de luminozitate zonei ochilor. Peelingul chimic si tratamentele cu laser facute de catre un specialist sunt excelente, avand rezultate imediate si durabile. Impotriva hiperpigmentarii, cele mai bune sunt peelingurile cu acid lactic, mandelic sau glicolic.
2. Cauta un medic bun pentru interventii non-invazive
Fillerele sunt folosite cu succes pentru a „reconstrui” pleoapa inferioara si pentru a „umple” partea superioara a pometilor. Astfel, golul de sub ochi va disparea, diminuand aspectul de ochi incercanati. De asemenea, crema anticearcane va penetra mult mai adanc epiderma dupa un microneedling. Aceasta procedura presupune crearea de orificii insesizabile in zona problematica, datorita carora tenul isi va „activa” un proces intens de reparare ce va rezulta in diminuarea aspectului cearcanelor. Este recomandat ca dupa microneedling sa se foloseasca o crema anticearcane buna, al carei efect va fi potentat de procedura estetica.
3. Foloseste crema anticearcane
Crema anticearcane este un must have ce trebuie integrat atat in rutina de zi, cat si in cea de seara. Crema anticearcane este menita sa diminueze si sa estompeze cearcanele, iar daca este folosita alaturi de interventii si tratamente dermato-cosmetice, succesul este garantat.
Oferta de crema anticearcane este variata, existand atat variante bazate pe ingrediente de origine naturala, cat si crema anticearcane cu formula bazata pe retinol sau alte ingrediente de acest tip. Crema anticearcane poate fi aleasa indiferent de tipul de ten, intrucat aceasta va fi aplicata doar in zona ochilor.
4. Foloseste crema cu factor de protectie solara
Pentru a evita hiperpigmentarea, introducerea unei creme cu factor de protectie solara in rutina de ingrijire a tenului este esentiala. Aceasta trebuie aplicata pana la linia genelor inferioare, iar protectia trebuie sa fie impotriva UVA si UVB, un factor de 30 fiind ideal. In plus, trebuie evitata expunerea indelungata la soare, iar daca acest lucru nu este posibil, ochelarii de soare nu trebuie sa lipseasca.
5. Respecta orarul de somn
Metoda cea mai simpla pentru diminuarea cearcanelor si totodata cel mai greu de respectat: adoptarea unui stil de viata sanatos. In primul rand, somnul este foarte important in acest sens. O rutina sanatoasa si consecventa, care consta in 7-8 ore de somn pe noapte, este esentiala pentru reducerea cearcanelor. De asemenea, se recomanda evitarea consumului de alcool cu 2-3 ore inainte de culcare.
Crema anticearcane – cum o alegi?
Daca procedurile dermato-cosmetice nu reprezinta o optiune de luat in calcul, exista intotdeauna posibilitatea folosirii de crema anticearcane. De fapt, crema anticearcane trebuie sa fie folosita chiar si in cazul in care se folosesc tratamentele amintite anterior, pentru a mentine efectul acestora o perioada cat mai indelungata.
Cel mai important criteriu dupa care se alege o crema anticearcane este lista ingredientelor. Daca ingredientele active sunt cele potrivite, crema anticearcane nu trebuie sa coste o avere sau sa fie produsa de un brand extrem de renumit.
Ingredientele active din crema anticearcane sunt importante
Pentru a alege cea mai buna crema anticearcane trebuie, in primul rand, sa se acorde atentie listei de ingrediente. Asadar, de pe lista nu ar trebui sa lipseasca urmatoarele:
– acid hialuronic;
– cafeina;
– retinoizi (vitamina A);
– vitamina C;
– peptide;
– acid kojic.
Retinoizii sunt derivati ai vitaminei A si se pot gasi in mai multe forme, dintre care cele mai eficiente, de prima generatie sunt: retinol, retinal, tretinoin. Folosirea frecventa de crema anticearcane cu retinol poate ajuta la stimularea productiei de colagen Astfel, pielea isi va recapata fermitatea, nu se va mai subtia, iar aspectul cearcanelor va fi diminuat.
Vitamina C ajuta la reducerea stresului oxidativ cauzat de poluare. Crema anticearcane trebuie sa aiba o concentratie mai redusa de vitamina C, comparativ cu alte produse pentru ten care contin acest ingredient activ.
Peptidele ajuta la stimularea productiei de colagen, iar colagenul este esential pentru o piele ferma. Odata cu inaintarea in varsta, productia de colagen scade. Folosind o crema anticearcane cu peptide, productia de colagen va fi stimulata, diminuandu-se, astfel, aspectul inestetic al cearcanelor.
Acidul kojic inhiba productia de melanina, avand efect depigmentar. Astfel, acest ingredient, care poate fi prezent intr-o crema anticearcane, reduce si estompeaza aspectul neplacut al zonei ochilor.
Crema anticearcane cu ingrediente de origine naturala – alegerea perfecta pentru tenul sensibil
Nici ingredientele de origine naturala nu sunt de neglijat. Dimpotriva, acestea sunt extrem de eficiente in combaterea cearcanelor si in intretinerea rezultatelor obtinute in urma procedurilor cosmetice. In plus, sunt ideale pentru persoanele cu ten sensibil care au nevoie de crema anticearcane, dar care nu tolereaza retinoizii sau vitamina C. De aceea, o crema anticearcane buna ar trebui sa contina si urmatoarele ingrediente naturale:
– ulei din samburi de migdale;
– ulei din seminte de floarea soarelui;
– extract din seminte de gutui;
– extract de nucsoara;
– extract de lemn dulce.
Aceste ingrediente de origine naturala sunt recunoscute pentru proprietatile regenerante si hranitoare pe care le au. Datorita efectului antioxidant, contribuie la regenerarea colagenului si elastinei, stimuleaza circulatia si sustin luminozitatea. In plus, ofera o protectie ridicata impotriva efectelor razelor UV.